Política

Sturgeon: “Serà Escòcia que decidirà el futur del país”

La primera ministra escocesa obre extraoficialment la campanya electoral del 2016 demanant als electors que confiïn en ella

Tanca el congrés de l'SNP fent balanç de l'acció de govern i mostrant-se com l'única alternativa als ‘tories'

Gairebé un any després que aconseguís les regnes del Partit Nacional Escocès (SNP) i que accedís al càrrec de primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon es va presentar als delegats de l'SNP, en el congrés anual de la formació que ahir va cloure a Aberdeen, com la líder ideal per conduir el país cap a la propera dècada.

Per això, de forma prou humil, una diferència substancial en el to en relació amb el seu predecessor, Alex Salmond, va demanar als electors: “Confieu en nosaltres, confieu en mi, per fer sempre el millor per a vosaltres, per a les vostres famílies i per a les vostres comunitats, i confieu en l'SNP perquè sigui sempre fort per a Escòcia.”

Sturgeon etzibava, així, extraoficialment, el tret de sortida de la campanya electoral al Parlament de Holyrood, que culminarà el 5 de maig de l'any vinent en uns comicis en què l'SNP aspira a un tercer mandat consecutiu, que seria el primer sota el lideratge “d'una noia de classe treballadora d'Ayrshire”, tal com la primera ministra es va definir.

Amb vestit i sabates vermelles, alçada sobre talons gairebé d'agulla i sobre les fites fins ara aconseguides pel partit des que el 2007 va guanyar les primeres eleccions, Sturgeon va oferir un discurs potent, dividit en dues parts.

En la primera, va voler destacar el paper significatiu de l'SNP en la política britànica. I va presentar el partit com la veritable veu de l'oposició a Westminster davant les polítiques d'austeritat dels tories, davant la tèbia actitud inicial del premier, David Cameron, en la resposta a la crisi dels refugiats de Síria o, entre d'altres, com una veu que farà “campanya positiva perquè Escòcia i el Regne Unit romanguin dins de la UE” o contra la renovació del programa de submarins nuclears Trident, que el govern vol aprovar el juny vinent. “El laborisme ha de decidir de quin costat està. Però jo sé de quin estem. La renovació dels Trident és injustificada, inassequible i immoral. I l'SNP s'hi oposarà avui, demà i sempre.”

En la segona part del discurs, Sturgeon va fer un repàs de les polítiques de l'SNP i va apuntar algunes de les grans apostes del partit per al programa electoral amb què concorrerà a la contesa de maig: bàsicament, més ajudes per a les famílies amb nens, el servei nacional de salut i la programació d'infraestructures. Aquest capítol, però, va ser, necessàriament, esquemàtic, perquè Edimburg depèn de Londres a l'hora dels pressupostos i no serà fins al 25 de novembre que el ministre del Tresor, George Osborne, no posi blanc sobre negre les xifres del proper exercici.

I va ser en el context sobre els afers i el futur d'Escòcia que va tornar a parlar d'independència. “L'única alternativa real i duradora als governs conservadors que no votem a Escòcia és la independència del nostre país.” Per arribar-hi, però, no hi ha “dreceres”. I va repetir el que va apuntar dijous: “El moment de proposar un altre referèndum serà quan hi hagi proves clares que l'opinió pública ha canviat, i que la independència s'hagi convertit en l'elecció de la majoria dels escocesos.”

No hi haurà limitacions, però. Perquè la decisió no és de Westminster, com va advertir a Cameron: “No és vostè qui decidirà el futur d'Escòcia. Serà el poble d'Escòcia que decidirà el futur del nostre país.”

Va llançar un atac molt dur a Cameron, especialment, acusant-lo d'incomplir la promesa de més autogovern feta tres dies abans de la consulta. “L'actitud del primer ministre traeix les pitjors característiques del seu govern: arrogants, patricis i desconnectats; obstinat, podrien dir alguns”, va dir, en un joc de paraules punyent, en fer servir l'expressió pig-headed (‘obstinat'), però que també feia referència a les recents acusacions contra Cameron, aparegudes en una biografia no autoritzada, que en la seva joventut va introduir el penis a la boca d'un porc mort com a part d'un ritual de l'època d'universitari.

L'única alternativa real als governs conservadors que no votem a Escòcia és la independència del nostre país
El moment de proposar un altre referèndum serà quan la independència sigui l'elecció de la majoria dels escocesos
L'SNP farà campanya positiva perquè Escòcia i el Regne Unit romanguin dins de la Unió
Nicola Sturgeon
primera ministra d'escòcia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona