Política

“Faig el darrer servei al país”

El consell nacional valida Duran i Lleida i ell es presenta per liderar la llista d'Unió el 20-D

La seguretat en si mateix i l'etapa determinant que viu Catalunya “l'obliguen” a fer el pas

Es proposa com un negociador ferm

Josep Antoni Duran i Lleida es va presentar ahir al consell nacional d'Unió com un soldat, dels que llueixen medalles. I davant de tota la tropa va anunciar que demà mateix formalitzarà la seva proposta per ser el candidat, “per primera vegada en la història”, “del meu partit, d'Unió”.

Duran encara vol donar guerra, malgrat la debilitat i el degoteig de baixes del partit arran del trencament amb Convergència. I així ho va manifestar als militants, que van respondre a la seva proposta amb forts i reiterats aplaudiments. Una ovació que permetria augurar que el president del comitè de govern del partit sortiria més reforçat que mai del consell nacional, com així va ser, i alhora fa preveure que la seva candidatura serà avalada en l'assemblea territorial de Barcelona i en el proper consell nacional que se celebrarà el 7 de novembre.

Abans de la votació de l'informe del comitè de govern, en què la direcció renovava la confiança en Duran i el proposava com a candidat del 20-D, i amb anterioritat a l'aprovació del document per unanimitat, el líder d'Unió va pronunciar un discurs contundent en què va anunciar aquest pas endavant com un dret però també, i molt més important encara, com un “deure”. “Em sento amb l'obligació de fer-ho”, va afegir-hi.

Dues han estat les raons principals que l'han portat fins aquí. Una, la “seguretat” que diu tenir respecte al que fa i en “el que s'ha de fer”, i l'altra, “el moment determinant” en què es troba Catalunya. És en aquest context que Duran creu que encara ha de fer “un darrer servei” al país i també a Unió.

“Prou de mentides”

Arribats a aquest punt, el democratacristià va donar pas a un discurs semblant al que ja es va poder sentir en la campanya electoral del 27-S. Va prioritzar l'agenda social en l'acció política i es va comprometre a pujar a l'escenari recuperant “la veritat en el debat polític i fugint d'exageracions, mentides i interessos partidistes”, va assegurar sense mencionar explícitament els destinataris de la crítica, si bé tot apuntava a les dues bandes del tauler polític, cap al PP i també cap a Junts pel Sí.

Una de les principals crítiques va anar dirigida als seus excompanys de coalició. Si bé va admetre que molta gent va votar JxSí per “donar-li força en la negociació”, Duran els va acusar de mentir perquè “s'ha de dir clar que mai hi haurà negociació per trencar l'Estat”: “Només pot ser-hi per un nou reconeixement de Catalunya”, va sentenciar. I això, segons Duran, no es reconeix perquè “fer-ho no donaria vots”, va lamentar.

El líder d'Unió també va parlar dels últims esdeveniments: de la declaració de Mas com a imputat pel 9-N en el TSJC i de l'article 155 de la Constitució que branda el govern de Rajoy. “Afegeixen llenya al foc uns quan amenacen de suspendre l'autonomia i els altres quan diuen que no pensen complir una sentència”, en al·lusió altre cop a Rajoy i a Mas.

I aquest “barranc que separa Catalunya de la resta de l'Estat”, Duran es proposa omplir-lo de sorra. “Si s'ha de fer transaccions, es necessiten negociadors i fermesa i també fer-se respectar i ser respectat, traslladar confiança, i avui a Catalunya no tothom té aquestes condicions, sinó tot el contrari”, va reblar. És per aquest motiu que el líder d'Unió, i abans també ho va expressar el secretari general, Ramon Espadaler, es consideren “útils i necessaris”.

De Madrid al Parlament

La candidatura d'Unió a les eleccions espanyoles té un doble objectiu. La feina de Duran, si la llista i el programa es revaliden el dia 7 de novembre, serà cosir l'encaix entre Catalunya i l'Estat espanyol però també reforçar el partit per tal de recuperar un espai en el Parlament. Amb tot, la tasca que espera al líder d'Unió és complicada. En les darreres eleccions del 27-S, Unió va obtenir 102.870 vots, una xifra que gairebé hauria de triplicar el 20-D per obtenir representació al Congrés dels Diputats. “Si guanyo, guanyem; si perdo, perdo”, va rematar Duran en acabar el discurs.

LES FRASES DE DURAN

Vivim una etapa redefinitòria de l'articulació política i jurídica del conjunt de l'Estat
Mai hi haurà negociació per trencar l'Estat, només per a un nou reconeixement de Catalunya
No té recorregut polític l'obsessió del PP ni situar-se darrere de l'èpica dels sentiments; les dues són disbarats
Es necessitaran negociadors i fermesa i traslladar confiança, i no tothom està en condicions de garantir-ho

La il·lusió del candidat

Unió ha quedat trasbalsada a causa del trencament amb Convergència i els resultats de les eleccions catalanes, que l'han deixat fora del Parlament. El degoteig de militants ha estat una constant fins la setmana passada, però ara el partit espera travessar un mar en calma que li permeti agafar forces i embranzida. Són conscients que la tasca és difícil i han dipositat en el líder, Josep Antoni Duran i Lleida, les seves esperances. Va ser ell precisament el que ahir va insuflar ànims al partit. “Jo estic plenament il·lusionat”, va dir. “Vull traslladar-vos aquesta il·lusió, que passa per tenir molt clar, i que ho tingui la ciutadania, que malgrat les dificultats de tots tipus ens en sortirem”, va afegir-hi. I com a recepta Duran va recomanar anar a aquestes eleccions “a dir el que pensem”, “a parlar de les necessitats reals de la ciutadania”, “a recuperar la veritat”. Per Duran i Lleida, els ingredients de la campanya han de ser “el pacte, la concòrdia, la voluntat i la predisposició transaccional” per arribar a la solució del conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona