Política

Els jutges planten Mas per pressions del Poder Judicial

El govern evita el conflicte i ajorna la celebració del Dia de la Justícia en espera d'un dia “de major confortabilitat”

Primera conseqüència institucional de la declaració pactada entre Junts pel Sí i la CUP per a l'inici de la creació d'un estat català en forma de república. Els jutges van decidir no acompanyar avui el president de la Generalitat, Artur Mas, en l'acte de celebració del Dia de la Justícia, a instàncies del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), malgrat que oficialment es desmenteix. La plantada va tenir lloc arran de l'agreujament del conflicte polític que viu el país, segons fonts consultades per aquest diari.

En vista de les pressions que hi va haver, segons fonts coneixedores dels fets, el govern va desconvocar, ahir a la tarda, l'acte que havia de tenir lloc al Palau de la Generalitat perquè la visibilització de la confrontació institucional no afectés l'àmbit judicial. El Departament de Justícia va justificar la suspensió de l'acte per la necessitat d'ajornar-lo “a la recerca d'una data de major confortabilitat”. Una portaveu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va aclarir que han estat els organitzadors els que han desconvocat l'acte. Certament, amb l'ajornament el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha donat un respir al president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, que, com marca el protocol, s'havia de seure al costat del president Mas.

En aquest acte, força protocol·lari, també hi havia d'assistir el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, i, en representació de l'executiu, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el titular de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. El magistrat de la secció 15 de l'Audiència de Barcelona, Luis Rodríguez Vega, havia de pronunciar una conferència i s'havien d'entregar les medalles d'honor a Francesc Xavier Ten, titular del jutjat de pau de Calella i vocal de l'Observatori Català de la Justícia; Maria Antònia Amigó de Palau, secretària de la sala de govern del TSJC; Joan Carles Ollé, degà president del Col·legi de Notaris de Catalunya, i Remei Bona, magistrada del jutjat de vigilància penitenciària 4 de Barcelona.

El vot exterior, al Suprem

El govern ha presentat un recurs davant del Tribunal Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central de no ampliar el termini de vot exterior a les eleccions del 27 de setembre i “denegar” així aquest dret a més de 7. 000 catalans, la tercera part de les persones que van demanar votar des de l'exterior. Ho va anunciar ahir la consellera de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, Meritxell Borràs, que va recordar que la JEC va denegar fins a tres vegades les peticions del govern d'ampliar el termini de vot exterior després de detectar “nombroses incidències”. En canvi, sí que va ampliar el termini perquè poguessin votar els militars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona