Política

Diputats per pactar la secessió

CDC i ERC es donen aire al Congrés i al Senat, però acorden coordinar-se per defensar el full de ruta de JxSí

Promouen un manifest conjunt

Garanteixen la unitat del grup parlamentari encara que rivalitzin a les urnes el 20-D

Procés, fase Madrid: la negociació de la secessió. CDC i ERC van comparèixer ahir per garantir que el fet que es presentin per separat a les eleccions del 20-D no obrirà vies d'aigua al grup parlamentari de Junts pel Sí, i és degut a l'estratègia d'intentar cobrir tot l'espectre ideològic de l'independentisme (des del centre fins a la dreta
i l'esquerra, respectivament) en uns comicis als quals no concorrerà la CUP. Els convergents i els republicans es donen aire davant la voluntat d'ERC de concórrer amb les pròpies sigles i la convicció convergent que el prioritari era preservar el bon estat de les relacions que mantenen els dos partits i amb què, a partir del pacte que negocien amb la CUP, pretenen tirar endavant la desconnexió.

Rivalitzaran així en les eleccions espanyoles a les urnes però coordinaran l'estratègia independentista al Congrés. Es tracta de projectar els mandats del govern de concentració, pendent encara de la investidura del president de la Generalitat, i del Parlament constituït dilluns passat.

Això es traduirà, d'entrada, en el fet que compartiran la part del programa electoral relacionada amb el full de ruta. Ultimen la redacció d'un manifest compartit al qual, a més, intentaran sumar les adhesions de la societat civil. Després d'una reunió de les direccions, el coordinador general de CDC, Josep Rull, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, van comparèixer plegats al recinte modernista de Sant Pau per llançar el missatge que la separació del 20-D no trenca res. El pacte, d'una plana de redactat, preveu que les dues forces garanteixin “unitat d'acció conjunta” al mandat democràtic del 27-S. En els programes electorals es definirà “el seguiment del full de ruta cap a la independència” inclòs en el projecte electoral de JxSí.

L'actuació a les Corts, d'acord amb el programa amb què els convergents i els republicans van guanyar les catalanes, preveu l'actuació dels diputats al Congrés en l'agenda exterior, basada a preparar el reconeixement internacional a partir de la “legitimació” dels resultats del 27-S. Els diputats complementarien l'estratègia negociadora amb el govern espanyol que, en paral·lel, hauria d'obrir l'executiu de concentració “per fer efectiva la independència”. Això inclou el repartiment d'actius i passius, la subrogació de convenis, la gestió de les fronteres amb l'Estat, els traspassos de funcionaris i organismes diversos, els béns materials que Espanya administra a Catalunya o els béns espanyols compartits a l'estranger. Tot plegat, mantenint una actitud “expectant” a la possibilitat de pactar el referèndum impossible amb l'Estat. Si arriba la independència, abandonaran els escons.

Els dos partits engeguen ara els respectius processos interns per a la tria de candidats. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, s'entreveu com a cap de cartell convergent mentre que en les files republicanes sonen amb força els noms del diputat Joan Tardà i de Gabriel Rufián, de Súmate. La setmana vinent CDC farà les assemblees territorials per elegir els candidats. El comitè executiu farà la proposta de les llistes i el consell nacional dels convergents hi donarà el sí el dissabte 14. Els republicans ho faran dissabte de la setmana vinent, també en una nova reunió del consell nacional, que ja va debatre dissabte passat la proposta de concórrer als comicis amb una llista de caràcter “cívic”. També els convergents, segons fonts de la formació, intentaran evitar formar una candidatura de caràcter tradicional, en un moment en què el partit viu un debat precongressual en què també estan en qüestió les sigles, a banda de l'elecció successòria d'Artur Mas.

CDC i ERC comparteixen que les eleccions plebiscitàries ja van passar. “Els referèndums només tenen una volta”, va sentenciar Rovira. Els republicans aspiren, a més, a guanyar terreny entre l'electorat metropolità. “Intentarem que no se'ns escapi cap vot independentista”, va insistir.

JxSí era la papereta pel sí. No tindria [...] lògica repetir el que ja hem fet
Josep Rull
COORDINADOR GENERAL DE CDC
El 20-D continua sent una campanya per explicar l'opció política de la independència
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC

L'ANC, d'acord amb el “perfil baix”

ò.p.j

L'últim secretariat de l'ANC va afrontar el debat sobre les eleccions estatals, a les quals confereix un “perfil baix”, per la qual cosa fonts consultades ahir es mostraven conformes amb la fórmula final. L'entitat, preocupada perquè no es vegi el 20-D com la segona volta del 27-S, era partidària de respectar la transversalitat i alhora fomentar la unitat d'acció entre els independentistes, sense entrar a valorar com s'havia de reflectir. De fet, el full de ruta de l'ANC tampoc tenia un posicionament clar. L'entitat, en tot cas, creu que els diputats que vagin a Madrid hauran de ser “altaveu” de la causa catalana i “corretja de transmissió” dels acords del govern i del Parlament. Tot i que d'això encara no n'han parlat al secretariat, és bastant probable que l'ANC tampoc faci cap campanya específica pel 20-D.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia