Política

Ruptura d'accent social

annex

Junts pel Sí i la CUP amplien la resolució i concreten l'obediència a lleis catalanes per atendre urgències socials

Els de Mas accepten demandes dels de Baños per intentar facilitar la investidura i acostar-se alhora a CSQP

Junts pel Sí i la CUP van afegir ahir a la declaració d'inici del procés de creació de l'estat català un annex de notable càrrega social. L'acord obliga el futur govern a complir bona part de les mesures reivindicades pels cupaires: garantir el dret als subministraments bàsics de les famílies més pobres, que no es privatitzin més centres d'atenció primària o la preservació dels drets fonamentals que amenaça la llei espanyola de seguretat ciutadana. Fonts de la negociació indicaven que, més enllà del nom del futur president, JxSí i la CUP han de concretar ara el procés constituent i el pla de xoc social.

L'annex era un altre intent de JxSí per facilitar la complicada investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat per una CUP que es manté en la negativa i, alhora, un gest per afavorir que Catalunya Sí que es Pot ampliï dilluns la majoria independentista de 72 diputats, tot i que des de JxSí ho veuen poc viable. Tot plegat tenint en compte que el debat de la declaració de ruptura anirà de bracet de la proposta de resolució d'un pla de rescat ciutadà i d'inici d'un procés constituent de la candidatura de confluència d'esquerres.

La CUP no va fer declaracions públiques més enllà de defensar l'annex afegit a la resolució. Tanmateix, fonts del partit alertaven que l'acord social no influeix en la seva determinació de no vincular les dues votacions. De fet, els cupaires s'han compromès a decidir sobre Mas en una assemblea oberta, a banda del consell polític d'avui a Perpinyà.

Les votacions de la declaració i la investidura se succeiran en una setmana parlamentària maratoniana. La proposta de resolució es debatrà i votarà dilluns al matí i, a la tarda, Artur Mas farà el discurs d'investidura, en què es preveu que assumeixi els continguts de la resolució ja aprovada abans que el Consell de Ministres enllesteixi el recurs d'inconstitucionalitat i que el Tribunal Constitucional tingui temps de reunir-se i suspendre'n l'aplicació. L'endemà es farà la primera votació, en què Mas necessitaria una majoria absoluta impossible per ser investit, i, dijous, la segona, en què hauria d'aconseguir una majoria simple que JxSí preveu molt difícil però no impossible, tot i la insistència cupaire. Des de CDC pressionaven la CUP perquè dijous Mas sigui reelegit perquè un nou govern pugui afrontar l'“ofensiva” que desplegarà l'Estat. Així ho verbalitzava el coordinador general de CDC, Josep Rull, a RAC1.

Després de tancar la tanda de reunions amb tots els grups, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va proposar Mas per a la reelecció. Abans s'havia reunit amb Xavier García Albiol i la cúpula de Junts pel Sí, en el transcurs d'un matí en què també es van reunir la mesa i la junta de portaveus per concretar el desenvolupament dels plens.

L'annex de la resolució que ha encès Madrid concreta i amplia l'obediència a les lleis catalanes en àmbits d'alta sensibilitat social. Més enllà de la pobresa energètica, de declarar l'accés universal a l'atenció sanitària i defensar els drets amenaçats per la llei de seguretat ciutadana, estableix la defensa de la LEC en contra de la Lomqe, obliga el govern a proporcionar eines als ajuntaments per deixar sense efecte la LRSAL, l'insta a acollir el màxim nombre de refugiats i a obeir la llei catalana pel que fa a l'avortament.

Un dels punts més rellevants és que el govern haurà de renegociar el deute per sufragar el pla de xoc social. Sentencia que “atendre la urgència social ha esdevingut la màxima prioritat de la despesa”. Segons la llei d'estabilitat, ho és el retorn del deute amb interessos.

La llista dels diputats del sí, i C's

No hi haurà votació secreta, una possibilitat que el PP aixecava com una sospita de la qual només han parlat ells els últims dies. El PSC i el PP han demanat que la votació de la declaració sobiranista es faci per crida nominal de cada diputat. Junts pel Sí està disposada a fer-la. “Si volen tenir la llista de diputats per demanar-los responsabilitats penals pel seu vot, que no pateixin, que la tindran” responia Pere Aragonès, portaveu adjunt de la coalició independentista. La decisió, però, no la prendran els grups fins dilluns abans de la votació. Una votació diputat a diputat podria allargar molt el ple, ja que Junts pel Sí sol·licitarà una posició per separat dels punts de la declaració per obrir la porta a la possibilitat que Catalunya Sí que es Pot es pugui sumar a la majoria. Si finalment es descartés la votació nominal, s'usaria l'habitual d'un representant en nom de cada grup. L'altra incògnita és l'actuació de Ciutadans, que vol abandonar la cambra i no votar. El PSC i el PP ahir no preveien fer-ho, tot i que C's els ho demanava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.