Política

Mas acusa l'Estat d'utilitzar fons reservats per aturar el procés sobiranista

El president de la Generalitat en funcions assegura que la resolució de JxSí i la CUP aprovada dilluns “no té res a veure amb una declaració unilateral”

Artur Mas defensa “lluitar contra les lleis injustes” si el govern espanyol no les modifica per donar resposta al procés sobiranista

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat aquest dimarts a l'Estat d'utilitzar “fons reservats” per orquestrar plans que busquen frenar el procés sobiranista de Catalunya encara que sigui amb mentides.

En el ple d'investidura del Parlament, ha afirmat que aquests diners es fan servir per “pagar confidents que orquestren mentides” que després filtren en mitjans de comunicació dels quals ell mateix ha estat víctima.

Així, ha fet referència a que en “plena campanya electoral” ell va ser objecte d'aquestes suposades estratègies de l'Estat, en al·lusió al novembre del 2012 quan es va publicar que tenia comptes a Suïssa perquè així es recollia en un esborrany de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef).

En aquest sentit, ha negat emprendre el procés sobiranista per tapar els seus problemes amb la justícia sinó tot el contrari: “Com a conseqüència d'haver iniciat aquest projecte, tenim més problemes amb la fiscalia dels que tindríem en d'altres circumstàncies”.

En el seu discurs de rèplica a Inés Arrimadas (C's) durant el ple d'investidura del Parlament, Mas ha dit que Catalunya s'independitzarà si així ho voten els ciutadans i, en el cas que ocorri, “no és veritat que sortiria de la UE”.

Ho ha argumentat dient que el deute públic d'Espanya està en mans “dels mercats, que poden enfonsar un país si volen, i no permetran que Catalunya surti de la UE, perquè arrossegaria a Espanya a la bancarrota”, i, amb això, a la resta d'Europa i a l'euro.

Mas ha criticat que Arrimadas amenaci amb la sortida de Catalunya de la UE, un avís que, al seu entendre, “forma part de l'estratègia dels Estats de protegir-se entre ells”. “Miri Eslovènia, Letònia, Lituània. Els deien que si s'independitzaven tindrien tots els mals, però la realitat és que ara viuen millor, més lliures i en societats més justes”.

El president de la Generalitat en funcions no té “cap interès a incomplir les lleis” però, segons ha dit, s'ha emparat en el pes de la democràcia i els resultats de les eleccions catalanes per defensar el procés independentista.

Ha defensat que la resolució independentista de JxSí i la CUP aprovada dilluns al Parlament “no té res a veure amb una declaració unilateral, perquè cal saber llegir els resultats i veure que els catalans han avalat iniciar el procés i no l'un altre”.

La resolució pretén que pugui organitzar-se un referèndum per votar una futura Constitució catalana: “Els invitem a participar en aquest procés, senyora Arrimadas. Seria bo que estiguessin, perquè representen una part de la societat catalana”.

També ha defensat “lluitar contra les lleis injustes” si el govern espanyol no les modifica per donar resposta al procés sobiranista, i s'ha referit a fites històriques que els ciutadans van combatre els marcs legals, com el sufragi femení i la reivindicació d'igualtat dels negres.

Finalment, ha criticat que Arrimadas l'hagi acusat de dividir els catalans, i ha asseverat que “C's va néixer en un moment determinat per carregar-se el sistema d'immersió lingüística, i en els seus gens de naixement hi ha això: divisió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona