Política

La CUP ratifica el no a Mas i es compromet amb el procés

Baños recrimina al president un discurs “autonomista”

Aposta perquè hi hagi un govern fort i reitera la voluntat de cercar un acord que no impliqui “adhesió”

Es comprometen a continuar negociant

“Té la mà oberta, té els nostres cossos per defensar-se de l'atac de l'Estat borbònic, té les nostres hores per negociar i el nostre compromís, però no té ni tindrà el nostre vot incondicional.” Així de rotund es va manifestar el portaveu de la CUP, Antonio Baños, en la intervenció durant el ple d'investidura. El discurs de l'esquerra independentista era un dels més esperats, ja que, malgrat que se sabia que no investirien Mas en la primera votació, hi havia expectació per trobar petits indicis que albiressin la possibilitat d'algun acord que eliminés la convocatòria de noves eleccions. I si bé Baños no va tancar la porta als morros al president, sí que va etzibar-li que no era “imprescindible” per al procés.

El motiu principal, la gestió privatitzadora de serveis públics i béns comuns que Mas ha exercit els últims anys al capdavant del govern i la manca de mesures per lluitar contra la corrupció. Dos motius que se sumen a una de les últimes raons esgrimides per Baños per no fer Mas president, almenys ahir. Cal “transcendir el personalisme, que nosaltres percebem com una debilitat, amb un acord, i superar així les dinàmiques autonomistes”, va assenyalar. I és que la CUP, després del discurs de dilluns, veu Mas massa ancorat encara en “l'autonomisme” i això debilita “l'oportunitat de construir la república”.

En un discurs replet de citacions, el portaveu de la CUP va insistir a transmetre el missatge que el procés és de la gent i que, per tant, aquest “no pot quedar reduït a una sola persona”. D'aquesta manera es vol evitar, com recordava Baños, la assimilació entre país, procés i president, tal com “ens van fer creure en l'època Pujol”, va afegir-hi.

La CUP és “la garantia que es faci bé” el procés, va assegurar el portaveu de l'esquerra independentista, que, tot i la contundència del discurs i el no a Mas, es va mostrar favorable a un acord que no s'interpreti com “una adhesió passiva”. “Ara és temps de construcció i consensos”, assenyalava el portaveu amb un intent de fer equilibris entre el no a Mas i el sí a continuar buscant un acord. “El procés no s'encalla”, insistia.

Les negociacions continuen. Els esforços es destinen a trobar la fórmula que no decapiti Mas, però que tampoc l'erigeixi en líder del procés. La CUP, amb un nou intent de moure fitxa davant l'única proposta que hi ha sobre la taula, fer Mas president, va assenyalar ahir
el diputat Raül Romeva com a persona de consens, fet que va ser rebutjat més tard pel cap de llista de JxSí. Més tard, Baños no mencionava Romeva i s'acomiadava citant sant Agustí: “En allò que és imprescindible, unitat; en allò que és discutible, llibertat, i per a tot, amistat, amor, lleialtat i concòrdia.” Ara el que és necessari, per la CUP i per JxSí, és tirar endavant la república catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona