Política

Oriol Pujol ha d'afrontar el final del cas de les ITV

La jutgessa tanca la instrucció per tràfic d'influències i suborn, i l'ha d'enviar a judici

La titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona ha donat per acabada la investigació del cas de les ITV, contra l'exdiputat de Convergència Oriol Pujol, la seva dona, Anna Vidal, i empresaris, després que ahir el fiscal anticorrupció Fernando Maldonado, l'acusació popular de Manos Limpias –exercida pels advocats Sonia Reina i Álex Zaragüeta– i la defensa, duta pel penalista Xavier Melero, confirmessin que no demanaran més proves, després de dos anys i escaig d'instrucció.

Ara la magistrada Sílvia López Mejía ha de dictar una resolució per enviar a judici aquest cas de tràfic d'influències, suborn i frau de subvencions, que haurà de resoldre un tribunal del jurat si abans no hi ha un pacte entre les parts implicades.

La causa es va iniciar l'octubre del 2013, quan una jutgessa de Lugo que investigava el cas Campió va derivar una part de la causa a Barcelona en detectar que alguns empresaris parlaven de negocis a Catalunya. Després d'intervencions telefòniques es va trobar indicis que el llavors secretari general de CDC i diputat de CiU, Oriol Pujol, podria haver usat el seu càrrec per ajudar uns empresaris a obtenir unes adjudicacions d'ITV de cotxes, que després van fracassar. En aquest cas de tràfic d'influències, també va quedar implicat l'amic de Pujol Sergi Alsina, d'Alta Partners, a més del llavors número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, i l'empresari Sergi Pastor, entre d'altres.

En ser aforat, el cas es va elevar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Després, se li va imputar un delicte de suborn, ja que es va considerar que hi havia indicis que els 700.000 euros cobrats per la seva dona a Alsina entre el 2005 i el 2012 podrien ser comissions encobertes a Pujol per les seves gestions en la venda de Sharp a Cirsa, Yamaha al grup Sesé i Sony a Ficosa, en què Alsina va cobrar elevades sumes com a intermediari.

El cas va tornar al jutjat de Barcelona el juliol del 2014, quan Oriol Pujol va deixar l'acta al Parlament, dues setmanes abans que el seu pare, l'expresident de la Generalitat, anunciés que havien tingut una herència amagada a Andorra. Ahir els empresaris Manuel Lao fill i Miquel Salaet fill van declarar com a testimonis al jutjat que Oriol Pujol els havia trucat per avisar-los que un empresari –el seu amic Alsina– els oferiria un negoci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona