Política

El comissari en cap dels Mossos controlarà les denúncies pel TC

Ordena als agents que han d'informar el seu superior de tota infracció penal plantejada per la fiscalia de l'Audiencia Nacional

Trapero decidirà si envia els informes al jutjat

La direcció de la policia catalana és la primera que reacciona al comunicat que el fiscal en cap de l'Audiencia Nacional, Javier Zaragoza, va enviar a tots els cossos policials perquè actuïn i denunciïn qualsevol funcionari i ciutadà que eludeixi l'ordre del Tribunal Constitucional (TC) d'abans-d'ahir, en què suspèn la declaració d'independència aprovada pel Parlament català.

En un comunicat intern, remès ahir, el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ordena que tots els agents han d'informar el seu superior si obren cap atestat o informe relacionat amb aquest tema. Hi afegeix que ell com a superior jeràrquic s'encarregarà de decidir si cal enviar-los als jutjats centrals d'instrucció de l'Audiencia Nacional o a la fiscalia. És a dir, controlarà qualsevol informe, però alhora el comissari Trapero assegura que “assumirà la màxima responsabilitat en el compliment de les obligacions que es puguin derivar d'aquests casos”.

Errada del fiscal en cap

En el comunicat, el comissari Trapero argumenta el seu zel per vetllar per qualsevol denúncia “davant la complexitat i especialitat que poden comportar les tipologies penals plantejades per la fiscalia de l'Audiencia Nacional”.

El cap de la policia catalana no va pas errat. Alguns juristes consultats es van mostrar sorpresos de l'informe poc curós del fiscal en cap de l'Audiencia Nacional. Fins i tot van indicar que el delicte de rebel·lió “mai” ha estat competència dels jutjats de l'Audiencia Nacional. A més, van recordar que, perquè hi hagi un delicte de sedició, sempre hi ha d'haver accions violentes, no només declaracions.

Per contra, els funcionaris o ciutadans que desenvolupin alguna acció contrarià al TC sí que podrien ser acusats de desobediència, com en el cas del president Artur Mas per haver posat les urnes el 9-N i pel delicte de prevaricació.

A banda de l'acció dels cossos policials, la fiscalia –jeràrquica també– pot presentar una querella contra els funcionaris, ciutadans i també diputats i responsables polítics que consideri que han desobeït l'ordre del Tribunal Constitucional.

LA FRASE

Qualsevol informe o atestat destinat als jutjats centrals ha de ser enviat a la prefectura
Josep Lluís Trapero
comissari en cap dels mossos

L'execució, en mans del president del TSJC

Un grup de secretaris judicials, encapçalats pel secretari de govern del TSJC, Jaume Illa, van desplaçar-se ahir al Parlament de Catalunya per entregar als 21 aforats la notificació de la providència del Tribunal Constitucional (TC), tal com el tribunal els demanava abans-d'ahir.

En la notificació, al president Artur Mas, a la presidenta i a la mesa del Parlament, i als consellers, se'ls comunica la resolució del TC i se'ls “adverteix del seu deure d'impedir o paralitzar tota iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les responsabilitats, inclosa la penal”. Si en una nova petició del govern espanyol, el TC accepta suspendre de manera cautelar els aforats, serà el president del TSJC qui haurà d'ordenar l'execució de la mesura. Es dóna la circumstància que el càrrec de president del TSJC s'ha de renovar i que el magistrat Miguel Ángel Gimeno, de Jutges per la De5mocràcia, estarà en funcions a partir del 3 de desembre. El Consell General del Poder Judicial ja busca un candidat amb un perfil molt conservador i obedient. Així, el nou president del TSJC pot fer detenir la presidenta Carme Forcadell fins a aplicar-li la mesura de prohibir-li acostar-se al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona