Política

El lèxic sí que importa

Els dirigents de Junts pel Sí intenten cuidar al màxim el llenguatge que fan servir per poder construir un discurs en clau positiva

Eviten paraules com ‘desobediència' o ‘ruptura', que sí que utilitzen a la CUP

A la facció contrària hi ha el sector espanyolista més dur, que no dubta a qualificar tot el procés de català de ‘cop d'estat'

Junts pel Síprefereix parlar d'obeir el mandat democràtic del 27-S que de desobeir l'Estat espanyol

En un procés tan complex i complicat com el català, cal cuidar al màxim tots els detalls per insignificants que semblin. El lèxic és un d'aquests detalls que, sobretot, Junts pel Sí intenta mimar i acaronar i ho fa articulant un discurs positiu i amable, als antípodes de l'agressivitat. Per això Mas, Junqueras, Romeva i companyia eviten, sempre que poden, termes com desobediència i ruptura, que els cupaires tradicionalment més transgressors sí que utilitzen habitualment.

Fa poques setmanes el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, va reconèixer en una entrevista a Rac1 que “desobediència és un terme que a nivell internacional no ens ajuda en res. Hem de presentar-ho com un procés d'autoafirmació”. Partint d'aquesta premissa, Junts pel Sí ha esborrat la paraula del seu full de ruta i mai parla de desobeir la legalitat espanyola o les institucions de l'Estat espanyol. En tot cas, en el procés per a la independència els polítics i el govern “obeiran el mandat democràtic” dels ciutadans que va emanar del 27 de setembre, igual com les noves lleis que s'aprovin al Parlament. Obeir sí, desobeir no. “No es tracta de saltar-se legalitats, el que està reclamant una part molt important d'aquest país és substituir les legalitats, una d'espanyola, per una de catalana. Per tant, no es tracta d'anar a la il·legalitat, sinó d'ajustar-se en els marcs legals, però uns marcs legals diferents”, va subratllar el mateix Mas en el segon debat d'investidura de dijous.

Aquesta tesi també es deixa veure en la declaració de l'inici del procés per a la república catalana que es va aprovar la setmana passada i en què Junts pel Sí va demanar explícitament que no aparegués el mot desobediència enlloc, una situació que la CUP va acabar acceptant. Tampoc, per exemple, hi ha ruptura. “Artur Mas sap que una part del seu auditori es pot espantar amb paraules heavys”, explica el filòleg català Pau Vidal, que també és l'autor del llibre Manual del Procés. Vocabulari imprescindible de combat (Angle Editorial). L'obra repassa la terminologia que s'està fent servir més els últims anys en el món polític català: adoctrinar, adversari, diàleg, eleccions, legalitat, plebiscitàries, full de ruta i un llarg etcètera. També hi apareix una paraula que està, a hores d'ara, en boca de tothom: declaració, que tal com s'explica al llibre, prové de clar. “Es fa una declaració per deixar les coses clares”, diu el text. Veurem si al Parlament les coses també queden tan meridianament clares.

En aquest mateix sentit, Vidal recorda que la llengua sempre permet elaborar eufemismes més suaus: “Situant-nos en el marc de la vida conjugal, aixecaràs més misericòrdia si parles de fer el salt que d'infidelitat.” Vidal també ressalta que un dels mots que més s'evita en tot el procés català és el de guerra i això que, segons la seva opinió, és un dels que defineix més bé la situació que actualment es viu a Catalunya i a Espanya.

Per la seva banda, Núria Puyuelo, filòloga catalana i col·laboradora del suplement Cultura d'El Punt Avui, remarca que els polítics són uns “experts” a buscar paraules boniques: “Per això, en plena crisi econòmica es parlava de préstec bancari o línia de crèdit per no dir la paraula rescat, o s'utilitzava el mot desajustos per evitar dir retallades. Són eufemismes que intenten amagar la realitat i que els polítics fan servir per defugir els temes que més els incomoden.”

Atacs dialèctics

A l'altra banda de l'independentisme, a les files unionistes, els atacs dialèctics i lèxics s'estan convertint en una constant. Des de fa setmanes pren força el nou concepte de cop d'estat, que té de pare intel·lectual Alfonso Guerra, que va ser el primer que va encunyar -lo al mes de setembre a la revista Tiempo. El PP de seguida el va assumir i el cap de files de la formació al Parlament, Xavier García Albiol, no ha dubtat a qualificar el procés de “cop d'estat a càmera lenta”. Albiol s'empara en un llenguatge de baixa estofa quan menciona la CUP, a qui té gran animadversió després que li va arrabassar l'alcaldia de Badalona, i els qualifica de gent “estrafolària”. La cap de l'oposició i líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, també es va referir a la declaració d'inici del procés com un “cop contra de democràcia”, mentre que Rosa Díez, d'UPYd, va recórrer al lèxic més agressiu per parlar d'un govern “despòtic”.

Però en aquesta guerra dialèctica sembla que Catalunya ha guanyat una part de la batalla perquè, fins i tot, el president espanyol, Mariano Rajoy, ja ha assumit la paraula desconnexió, que té aquesta connotació més optimista que vol difondre i propagar Junts pel Sí. “No hi haurà cap desconnexió ni cap fractura entre Catalunya i Espanya”, va afirmar a partir de la declaració independentista.

72
diputats
són els que van votar a favor de la declaració independentista, que conté un llenguatge amable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona