Política

CDC i la CUP s'enroquen i es preparen per a les eleccions

Homs diu que no es pot culminar el procés amb el resultat del 27-S

La CUP qualifica d'“error” que se la vulgui “de genolls”

ERC convoca per avui una executiva nacional extraordinària

Noves eleccions catalanes a la vista. CDC i la CUP es van continuar ahir refermant en les seves posicions mentre es preparen per a uns nous comicis al març. Els convergents estan convençuts que han fet totes les concessions assumibles per les seves files per acostar-se als cupaires, mentre que els d'Antonio Baños consideren que CDC no ha cedit prou i, en canvi, reclamen una adhesió que desnaturalitza l'essència i les sigles de la CUP. La portaveu del govern, Neus Munté, va instar l'esquerra independentista a donar una resposta “més definitiva”, i no es va fer esperar. Els cupaires van acusar CDC de pretendre que la CUP deixi de ser com és i li van advertir que sabran explicar-se si la seva insistència per un president “de consens” porta a un escenari “no desitjat” d'eleccions. ERC, que es manté en segon pla, feia una crida a la “calma, a la prudència i al pragmatisme”, i insistia en la necessitat d'arribar a un acord cada dia més difícil reclamant-los “generositat”.

L'última escalada verbal, incloent-hi l'estira-i-arronsa a Twitter, complica les negociacions i aboca la majoria independentista a la dissolució automàtica del Parlament si abans del 10 de gener no s'investeix president ni es tanca un acord d'estabilitat que faci viable la gestió del procés durant el mandat. Junts pel Sí va fixar l'inici de la campanya de les espanyoles, el 4 de desembre, com a data límit per tancar un acord. Però el final sembla que es precipita amb l'assumpció dels comicis com a mal menor.

El candidat convergent per al 20-D i cap de cartell de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va negar ahir que CDC estigui “pressionant” la CUP i va defensar que el que fan els seus dirigents és “descriure la realitat”. Els cupaires, tanmateix, van interpretar en aquesta línia els darrers moviments de CDC i hi veuen, fins i tot, una voluntat per “anul·lar el debat” i “bloquejar un acord”. Així s'expressava ahir el diputat de la CUP Julià de Jòdar en un article al diari Ara.

En l'escrit, el també escriptor contestava tant l'article previ del conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, com les quatre línies vermelles que Homs va fixar dilluns a Els matins de TV3: la necessitat de tancar un pacte que garanteixi l'estabilitat parlamentària, la garantia de seguretat jurídica, el compromís amb els valors europeus i la voluntat de diàleg i pacte amb l'Estat. Per la CUP, aquestes exigències són “forques caudines” sota les quals pretenen que la CUP desfili “de genolls i demanant disculpes”.

Els membres de la CUP sostenen que JxSí ha presentat els seus acords interns com una oferta adreçada a l'esquerra anticapitalista quan no ho era. Per CDC, ells van cedir amb la resolució de ruptura, l'annex social, el govern coral dividit en tres grans àrees i l'oferta d'una qüestió de confiança al juliol, unes concessions que han tensat internament el govern en funcions i el partit.

Una afirmació d'Homs a la SER, a més, va estendre la incomoditat dins de JxSí. Homs va defensar que els resultats del 27-S no són suficients per culminar el procés per la via unilateral i va fer èmfasi en l'obertura d'un nou diàleg i negociacions amb el govern espanyol que surti del 20-D. ERC li va contestar que l'“independentisme ja ha guanyat”.

El candidat republicà per al 20-D, Gabriel Rufián, va demanar a l'exconseller de la Presidència que no “s'apunti” als discursos que neguen el que va passar el 27-S i va defensar que, al Congrés, no s'hi va a negociar, sinó a “fer-hi la nostra”. El número dos de la llista d'ERC, Joan Tardà, també li va demanar que es “deixi de punyetes”.

Fonts de CDC negaven que el partit estigui fent cap marxa enrere en el procés. “La independència no es vol aparcar ni s'aparcarà”, va dir la vicepresidenta, Neus Munté. Rebutjava així l'oferta del PSC per tancar un pacte alternatiu si abandonen la reivindicació de l'estat català.

Trobada d'urgència

Ahir a darrera hora de la tarda, després d'un dia de declaracions creuades, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va decidir convocar per avui mateix una executiva nacional extraordinària amb un únic punt a l'ordre del dia: la valoració de la situació política actual. ERC, segons ha pogut saber aquest diari, ha continuat aquests dies mantenint reunions tant amb membres de Junts pel Sí, bàsicament de Convergència, com amb la CUP en un intent d'acostar posicions.

Els republicans sostenen que la hipòtesi d'unes noves eleccions al Parlament el mes de març vinent és el pitjor escenari possible i han intensificat les reunions bilaterals en un intent de trobar punts d'acord. Tot i això, fonts d'aquesta formació es mostraven pessimistes en relació amb l'enrocament que es manté per les dues bandes.

La mesa del Parlament ajorna la decisió sobre la suspensió del TC

La reunió de la mesa del Parlament d'ahir al matí només va servir per “prendre nota” que s'havia rebut el text de l'edicte del Tribunal Constitucional que suspèn la resolució de començament del procés cap a la independència. No va fer, en canvi, cap valoració sobre si presenta al·legacions o no, cosa que farà en la reunió vinent, que, si no s'avança, serà dimarts que ve. El Butlletí Oficial del Parlament va publicar abans-d'ahir l'edite del TC sobre la resolució de la impugnació.

D'altra banda, demà hi haurà ple a la cambra per debatre la convalidació del decret llei de creació del registre de parelles estables. El conseller de Justícia en funcions, Germà Gordó, presentarà el decret llei, aprovat pel govern el 6 d'octubre. El ple començarà amb la lectura d'una declaració institucional de condemna dels atemptats de París i de solidaritat amb el poble francès i es farà, també, un minut de silenci. Mentre no es desbloqui la investidura, aquest serà només un
ple de tramitació de temes que vénen de l'anterior legislatura. Aquest decret llei compleix una
resolució del Parlament de Catalunya de l'any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per front a millores de la piscina municipal

quart
12 de maig

Illa insinua que Junts volia forçar eleccions després de deixar el govern

barcelona
Guerra a Gaza

Israel reobre el pas de Kérem Shalom

Barcelona
Escòcia

John Swinney pren possessió com a ministre principal d’Escòcia

Barcelona
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els EUA van aturar un enviament de bombes a Israel

barcelona