Política

La CUP fa un gest

Els ‘cupaires' eviten censurar el nom de Mas com a president i demanen una nova proposta de Junts pel Sí que també inclogui més detalls del full de ruta

Baños, però, critica el “neoautonomisme” d'un sector de CDC

Els militants de la CUP tindran l'última paraula en la decisió
Junts pel Sí reitera que hi ha d'haver acord entre les parts

Petit gest, però al cap i a la fi un gest. I, en l'enrevessat laberint en què està el procés, un gest sempre és un aspecte a tenir en compte. La CUP va evitar ahir, públicament, vetar el nom d'Artur Mas com a president i va demanar a Junts pel Sí una “nova proposta global”, que inclogui més detalls sobre el full de ruta. És a dir, no només centrar-se en el qui, sinó anar més enllà en el com i el quan. Això sí, la decisió final la tindrà l'assemblea general dels cupaires. Per tant, el partit continua en joc, encara que Antonio Baños va acusar alguns dirigents de Convergència de voler punxar la pilota i apostar pel “neoautonomisme”.

Aquesta ha estat una setmana surrealista per a les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP. Va arrencar amb uns durs retrets d'Andreu Mas-Colell i Francesc Homs cap als cupaires, que semblava abocar Catalunya a unes eleccions anticipades el mes de març. Però la situació es va capgirar dimecres quan Artur Mas i Oriol Junqueras van difondre un missatge de tranquil·litat i es van mostrar confiats que l'acord és possible. Enmig d'aquest carrusel d'emocions, la CUP va sortir ahir a escena i va donar un motiu més a aquells que prefereixen veure el got més ple que buit. Durant una roda de premsa al Parlament, els de l'esquerra independentista van assegurar que les converses continuen i va ser el primer cop que no es van mostrar tan contundents sobre la figura del president en funcions, Artur Mas, i no van censurar-lo com altres vegades. Van reclamar que Junts pel Sí posi sobre la taula una nova fórmula per poder-la sotmetre a votació entre les seves bases. Consideren que la presidència col·legiada que va presentar Mas en l'últim ple, en què compartia poder amb Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva, no és suficient i cal fer altres plantejaments i també aprofundir en les qüestions socials i en tot el camí que ha de portar a la independència. “El qui va molt lligat al què es pot fer i com es pot fer”, va sentenciar la diputada Eulàlia Reguant.

Trobades territorials

Paral·lelament a aquestes negociacions amb JxSí, els diputats de la CUP es reuniran la setmana vinent amb les assemblees territorials per explicar-los l'estat de la qüestió i el diumenge dia 29 han convocat una jornada de treball per aprofundir en aquest escenari. En aquest fòrum no està previst prendre cap decisió, perquè el pas s'ha de fer en una assemblea oberta entre tots els afiliats. No es descarta, però, que, si s'articula un acord amb JxSí a les meses de negociació, la reunió del dia 29 es pugui convertir en l'assemblea definitiva. “La militància és la que ha de prendre la decisió”, va remarcar el portaveu del secretariat nacional, Xavier Generó.

Ara bé, internament, la CUP no veu tan clar que l'entesa estigui a prop. Alguns sectors continuen defensant que Mas en cap cas ha de ser el president, una circumstància que CDC no està disposada a acceptar. Si el bloqueig continués fins al 10 de gener s'haurien de convocar eleccions anticipades.

Campanya en contra

Al marge d'aquesta problemàtica, els diputats de la CUP van denunciar la campanya que s'està orquestrant en contra de l'organització i van negar que estiguin fent “xantatge” a JxSí perquè accepti les seves propostes com han indicat alguns dirigents convergents. Segons Reguant, totes les iniciatives que estan plantejant són mitjanament assumibles per Junts pel Sí, i va recordar que han renunciat a punts del seu programa que són als antípodes de les directrius de CDC o ERC, com ara la sortida de l'euro o la desobediència de la troica.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, va lamentar que alguns polítics vulguin tornar a l'autonomisme, en referència al candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que va explicar que no hi ha prou majoria per culminar el procés amb els resultats del 27-S. El líder cupaire va retreure que determinats polítics advoquin per dilatar el procés i va erigir la CUP com la formació que pot garantir que la transició sigui un èxit.

Raül Romeva també es va apuntar al carro de l'optimisme i, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va subratllar que les negociacions no estan “bloquejades”, i va repetir la necessitat que hi hagi pacte.

En aquest mateix sentit, Mas va destacar que Junts pel Sí i la CUP continuen treballant i va mantenir que encara hi ha temps, però va afirmar que el desllorigador s'ha de trobar abans de la campanya del 20-D,

LES FRASES

No estem imposant el nostre programa i neguem que ningú s'hagi abaixat els pantalons
Antonio Baños
PRESIDENT DE LA CUP AL PARLAMENT
Si no s'avança en què anem a fer i com ho hem de fer, no es pot plantejar el qui
Eulàlia Reguant
DIPUTADA DE LA CUP
Ni puta ni Ramoneta ni peix al cove. Si algú creu que pot tornar a l'autonomisme, que ho expliqui als seus votants, no a la CUP

Catalunya Sí que es Pot pressiona

ò.p.j

Catalunya Sí que es Pot va mostrar ahir la seva predisposició a parlar de la proposta de la CUP d'investir un president de Junts pel Sí que no sigui Mas, per pressionar-la indirectament perquè no cedeixi. Va ser en una reunió a la tarda a instàncies dels primers que fonts properes valoraven com a “cordial”, tot i que els cupaires van negar-se a donar-los suport en la idea de convocar un ple extraordinari per debatre mesures socials. De fet, els uns i els altres van constatar la coincidència en molts punts programàtics, i es van comprometre a treballar-hi plegats en el futur.

La confluència d'esquerres continua els seus contactes aquest matí al Parlament amb el PSC, del qual sí que CSQP espera el suport per forçar la convocatòria d'aquest ple. El grup branda l'article 153 del reglament del Parlament, que fixa que es pot convocar un debat general sobre l'acció política a iniciativa de dos grups o d'una cinquena part dels diputats, condició que compleixen els 27 que sumen el PSC i Catalunya Sí que es Pot. La sol·licitud es pot fer un cop cada període de sessions, per la qual cosa exigiran que es faci abans de les vacances de Nadal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia