Política

Crítiques al FLA perquè “suspèn” l'autonomia

Homs acusa el govern espanyol d'“homenatjar Franco” castigant Catalunya

Rufián veu en les noves regles la prova que els catalans tenen un estat “en contra”

Reaccions dels partits catalans l'endemà que el govern espanyol en funcions anunciés un nou Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que intervé de facto les finances de la Generalitat. Catalunya rebrà 3.034 milions, però les noves regles del FLA imposen que els obtingui “per trams” i “en funció del compliment” de les condicions d'obediència constitucional imposades a la Generalitat.

El més dur en la valoració va ser el candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles del 20-D, Francesc Homs, que va vincular l'anunci del Consell de Ministres amb el 20 de novembre. “Suposo que per homenatjar els 40 anys de la mort de Franco no se'ls ha acudit res més que castigar-nos”, va denunciar Homs. I hi va afegir que les condicions fixades, entre les quals figuren que l'Estat vigili cada factura de la Generalitat i que l'endeutament català haurà de ser aprovat per Hisenda operació per operació, “suspenen de manera evidentíssima” l'autonomia financera de Catalunya. Era més o menys la mateixa diagnosi que feia el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, que veia en el FLA la prova que Catalunya té un Estat “en contra” i que “s'escarrassa a impedir que triomfi la voluntat democràtica de la ciutadania”.

També en precampanya per al 20-D, el candidat d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, avisava que “quan una autonomia deixa de tenir la seva autonomia financera, deixa de ser una autonomia”.

La líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, per la seva banda, va acusar el president de la Generalitat en funcions de la situació financera de la Generalitat i li va demanar que assumeixi la seva responsabilitat per la “mala gestió” del govern.

L'ANC respondrà a la sanció imposada

L'ANC no quedarà de braços plegats davant la sanció de 240.000 euros que li ha imposat l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) per la Gigaenquesta. L'AEPD ha multat amb 200.000 euros més Òmnium Cultural. L'Assemblea, que ahir es va reunir a Terrassa, està estudiant la resolució “per tal de donar una resposta jurídica adequada”. Des de l'entitat
es defensa que “es va actuar amb ple coneixement i respecte de la llei orgànica de protecció de dades” i es qualifica d'“infundada” la denúncia de Vox i Ciutadans. Considera que amb la multa “es pretén sancionar i danyar l'ANC i Òmnium pel seu paper de mobilització ciutadana a favor de la construcció d'un nou estat independent”. L'entitat promou avui una manifestació a la Ciutadella per demanar a Junts pel Sí i la CUP que arribin a un acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt