Política

Clam per a un acord

L'ANC alerta dels perills d'una “aturada del procés” contra un Estat que tracta Catalunya “com una colònia”

L'entitat exigeix als 72 diputats independentistes un esforç d'unitat i celeritat per tenir govern

Molt s'havia parlat de la idoneïtat i del to de l'acte de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per exigir la unitat dels partits independentistes per formar govern. Segurament per això, en l'acte d'ahir al migdia al parc de la Ciutadella, l'ANC va ser molt curosa en la tria de mots per aixecar un clam ciutadà: un acord entre els 72 diputats independentistes per fer avançar el procés i perquè no s'embarranqui.

Amb un discurs contundent i ponderat, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, secundat a l'escenari pel Secretariat Nacional de l'entitat, va advertir dels perills d'una aturada del procés: “Si ens aturem podem iniciar un camí de descens.” I va ser més explícit encara: “Els que ens volen sotmesos i inhabilitats com a país no estan desaprofitant l'ocasió.” Sànchez va adreçar-se als 72 diputats dient que “tots són els nostres representants” i deixant clar, per tant, que el d'ahir era un “acte per seguir construint unitat i complicitats” entre tota la “pluralitat” de l'independentisme i no per fer pressió només a la CUP.

En relació amb les últimes mesures de l'Estat contra el procés sobiranista, amb la intervenció financera de facto a la Generalitat i la multa de 400.000 euros a l'ANC i Òmnium, Sànchez va fer aquesta reflexió sobre el seu abast: “Quan les institucions espanyoles ens amenacen, castiguen i multen, no només ho fan als independentistes, sinó que perjudiquen la societat sencera.” Va acusar el govern espanyol de donar “un tracte indigne” a Catalunya, “com si fos una colònia”.

Abans de divendres

Als 72 diputats, Sànchez els va demanar “compromís, coherència i responsabilitat perquè la resolució [independentista aprovada pel Parlament] no sigui un miratge”. I també, per aconseguir arribar a un acord abans de divendres que ve, és a dir, abans de la campanya electoral de les espanyoles. Això és el que l'ANC ja havia aprovat fa una setmana en la seva Declaració de Vilanova. Ahir Sànchez ho va reiterar amb aquest argument: “Tècnicament, hi ha temps fins al 9 de gener, però políticament no tenim aquest marge.” L'alternativa al fet de no tenir acord per a la investidura i formar govern serien unes eleccions anticipades que, per Sànchez, suposarien “una mala notícia per al procés”. El president de l'ANC va acabar amb un missatge encoratjador. “Sabem que el govern arribarà, n'estem convençuts, en altres moments hi ha hagut incerteses i sempre ens n'hem sortit.”

Abans, diverses personalitats van llegir la declaració independentista i el seu annex. Entre aquestes, hi havia Cristòfol Soler (expresident del govern de les Illes Balears i ara líder de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca), Carme Garcia (exdiputada d'ICV al Congrés i exregidor a Sabadell), l'advocada Magda Oranich i l'excoordinador de la Unió de Pagesos, Pep Riera. El president de l'Associació Catalana de Municipis i alcalde de Bellcaire d'Empordà, David Font, també va pujar a l'escenari per advertir que el bloqueig actual “no permet avançar cap als objectius socials”.

A primera fila, els escoltava Quim Torra, el president de l'altra gran entitat cívica de l'independentisme, Òmnium, que va indicar que, amb l'ANC, recorreran plegades les multes. Sobre la distància entre JxSí i la CUP, va subratllar a aquest diari: “Ens hem de posar d'acord com sigui.” Al seu costat, el president de l'AMI (Associació de Municipis per la Independència) i alcalde de Girona, Carles Puigdemont, es mostrava confiat: “Si encara no hi ha acord” és perquè “s'està treballant per al millor acord”. A primera fila també hi havia l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert que, en declaracions a aquest diari va ser clara: “no podem no tenir acord, després de l'èxit del 27-S no ens ho perdonaríem”, va dir, bo i reiterant que el president havia de ser Mas. Tots tres es van mostrar “gratament sorpresos” per la notable resposta a la convocatòria de l'ANC, que semblava recuperar el seu paper més cívic: “El dia que no tinguem la gent tot això caurà”, va afirmar De Gispert.

“Volem govern i no unes eleccions”

Unes 3.000 persones van seguir l'acte convocat per l'ANC al parc de la Ciutadella. Entre els assistents, hi havia força famílies i gent gran. A banda dels crits habituals d'“independència”, en van sorgir d'altres lligats a la demanda específica d'ahir: es van sentir crits de “volem govern”, “ni un pas enrere”, “exigim” (a seques) i “unitat” (especialment graciós en una concentració independentista). Els cartells anaven en la mateixa línia: “exigim unitat política”, “volem govern i no unes eleccions”, “deixeu-vos de partidismes”. L'ANC va repartir fulletons amb el lema som sobirans i la declaració parlamentària. L'actor i director teatral Joan Lluís Bozzo va conduir l'acte i va fer aplaudir els assistents en esmentar el 0 a 4 del Barça al Madrid o quan, a petició dels mitjans, va demanar que abaixessin les estelades perquè, si no, no podien enregistrar l'acte: “un dia les pujarem i j a no les baixarem mai més”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia