Política

França instal·larà arcs de seguretat a les estacions de tren internacionals

La mesura també s'aplicarà a Amsterdam, Brussel·les, Lilla i Colònia

La policia estudia per què Salah Abdeslam, el gihadista fugitiu, no va immolar-se

Després dels atacs de l'11-S als Estats Units, els aeroports de tot el món van veure's obligats a augmentar les mesures de seguretat, i després dels atemptats del 13 de novembre a París serà el torn de diverses estacions de tren del centre d'Europa. Segons va anunciar ahir la ministra d'Ecologia i Transport francesa, Ségolène Royal, abans del 20 de desembre s'instal·laran arcs de control de seguretat a les estacions de tren de la capital francesa.

La decisió afectarà les línies Thalys, que uneixen França amb Holanda, i ja s'havia plantejat amb l'atemptat frustrat de l'agost a un tren entre Amsterdam i París. També s'establiran bitllets nominatius, i es posaran barreres perquè només puguin accedir a l'andana els viatgers. Fins ara l'accés era lliure, en moltes ocasions fins a l'interior dels vagons. Precisament aquesta llibertat havia acabat pesant per no instaurar mesures de seguretat més restrictives a l'agost, ja que es va valorar que el tren, en dificultats a França pel descens de passatgers, perdria avantatge competitiu. La mesura també s'instaurarà a Lilla, Amsterdam i Colònia.

Mentrestant, amb l'estat d'urgència ja confirmat fins al febrer, continua el desplegament policial, que des de l'endemà dels atacs ha comportat més de mil batudes extrajudicials.

Pel que fa a Salah Abdeslam, el presumpte terrorista fugitiu després dels atemptats, els investigadors intenten determinar no només el seu recorregut, sinó què el va portar a no immolar-se com la resta del comando. Dilluns, la policia va trobar un cinturó d'explosius en unes escombraries de Montrouge, al sud de París, que coincidia amb els utilitzats pels kamikazes, i que presumiblement pertanyia a Abdeslam. Sobretot, perquè la policia va rastrejar-ne el telèfon no gaire lluny d'on es va recuperar el cinturó, la nit dels atemptats. Fonts de la investigació apunten a un error del dispositiu, o a un atac de pànic, per explicar per què Abdeslam no es va immolar. Segons els dos individus que l'endemà el van dur fins a Brussel·les, avui empresonats, Abdeslam estava “en xoc i plorant”, quan el van recollir.

Si la setmana passada se sabia que el cap dels atacs, Abdelhamid Abaaoud, abatut a Saint-Denis, va ser gravat en una estació de metro de París abans dels atacs, ahir el fiscal de París, François Molins, deia que Abaaoud també havia planejat atemptar al barri financer de La Défense, el 18 o el 19 de novembre. Molins també veu “molt probable” que un dels gihadistes que no havia estat identificat morís en l'assalt policial a Saint-Denis.

Ensurt a Roubaix

D'altra banda, ahir es van encendre totes les alarmes quan un tiroteig i una presa d'ostatges a la localitat de Roubaix, a la frontera amb Bèlgica, van fer pensar que potser es tractava d'un atac relacionat amb els atemptats de París. Era un acte criminal no lligat al gihadisme, segons les autoritats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia