Política

Montoro defensa que les condicions del FLA no són cap “agressió” sinó una mesura de “transparència”

El ministre d'Hisenda assegura que pretén garantir la prestació de serveis fonamentals i evitar que es dediqui “ni un sol euro” a la independència

Avisa Mas que recórrer a la via judicial pot endarrerir el pagament als proveïdors

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimarts que les noves condicions imposades a la Generalitat de Catalunya per poder accedir al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) no són cap “agressió” sinó una mesura de “transparència” i “prioritat”. Segons ell, l'objectiu del govern espanyol és “salvaguardar la prestació dels serveis públics” i no a altres “objectius polítiques”.

Montoro ha respost així al president de la Generalitat, Artur Mas, que ha acusat l'Estat d'“agredir institucionalment” Catalunya i “per defensar unes idees polítiques, pacífiques, democràtiques i respectuoses amb els drets humans”.

En una roda de premsa per presentar les dades de recaptació i execució pressupostària de les administracions públiques, el titular d'Hisenda ha rebutjat les crítiques del president català i ha demanat als membres del govern català que “abaixin el to” de les seves declaracions públiques.

En aquest sentit, ha dit que les noves condicions del FLA a Catalunya “no tenen res d'agressió” sinó que es basen en la “transparència i prioritat”. Segons ell, només s'està exigint a la Generalitat que destini els fons del FLA a “atendre els serveis fonamentals” i no a altres “objectius polítics”. “Això és agredir algú?”, ha preguntat.

Montoro ha explicat que per garantir que els diners del FLA vagin dirigits al pagament dels proveïdors el govern català només ha de registrar les factures a la xarxa electrònica pública. “Els proveïdors cobraran quan la Generalitat entri les factures al registre perquè es pagaran directament”, ha garantit.

El següent pas que exigeix el seu departament és emetre “els certificats relatius a l'ús de recursos que es fan des de l'administració”. “Això no és cap agressió sinó transparència i prioritat”, ha insistit.

El ministre ha acusat el govern d'Artur Mas de fer política “des del victimisme” i ha reivindicat que l'executiu de Mariano Rajoy fa política “des del pagament de les factures”. “No cal posar espelmes a ningú, cal registrar les factures a la configuració de la xarxa electrònica”, ha ironitzat.

Montoro ha assenyalat que questes condicions actuen a favor de la transparència i la legalitat i amb elles es pretén evitar que es dediqui “ni un sol euro” a la campanya independentista. “Li agradarà més o menys al senyor Mas, però és il·legal” a Espanya destinar diners del FLA a la independència, ha reblat.

Al seu parer el govern espanyol està en el seu dret de controlar el destí dels diners i no creu que hagi de reunir-se amb la Generalitat per convèncer-los que acceptin les condicions, perquè no es tracta de negociar, sinó de complir la llei.

A més, ha avisat que les al govern català que recórrer per via judicial les condicions imposades pel ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques només fan que retardar el pagament del FLA. “Només ha de complir les condicions, no són tan difícils”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona