Política

Les obres del passeig del Molinet a l'Estartit, a licitació

El govern del PP va publicar ahir en el BOE el tràmit d'uns treballs que han d'estar fets l'últim terç del 2016

Aquest pas ferm permet albirar el final d'un camí iniciat amb els aiguats del 1994

El govern estatal va publicar ahir en el BOE la posada a licitació de les obres del passeig del Molinet de l'Estartit, uns treballs amb un cost previst d'1,2 milions d'euros que ja s'han convertit en una reivindicació històrica. Les empreses que vulguin assumir la feina tenen temps per presentar les ofertes fins al 21 de desembre. El cost previst del projecte és d'1.168.173 euros i el termini d'execució de les obres és de sis mesos des de l'inici, fet que permet deduir que el passeig del Molinet serà una realitat al llarg de l'any 2016.

L'any 1994 unes pluges torrencials van provocar una gran esllavissada a la muntanya del cap de la Barra de l'Estartit, episodi durant el qual un hotel va arribar a quedar sepultat. En els tres anys següents es van fer les actuacions més urgents a la zona habitada, però la zona del Molinet, deshabitada, va quedar pendent. Finalment, l'11 d'abril del 2014 es va poder obrir provisionalment el passeig, que havia estat tancat als vianants durant tretze anys seguits (des del 2001 no s'hi podia passar pel perill d'esllavissades) i es va deixar pendent la construcció del definitiu que ara l'Estat, en plena campanya electoral, porta a concurs. Durant els últims anys, a banda de les esllavissades que feien que fos perillós el trànsit de persones, l'entrada de l'aigua del mar ha provocat diversos esvorancs que s'han anat reparant amb les mínimes despeses possibles. Amb diners de fons municipals i europeus es va resoldre la protecció de la muntanya per sobre del passeig del Molinet amb la construcció d'uns grans murs de contenció. Ara toca a la part baixa, que només pot assumir el govern espanyol, perquè ocupa la franja maritimoterrestre.

Costas assumirà una actuació que no és només estètica, ja que ha de servir per garantir l'estabilització de l'escullera, malmesa i fràgil en determinats punts, i especialment vulnerable en episodis de llevantades a la tardor. L'Estat feia més de tres anys que tenia redactat el projecte, però en condicionava l'execució a l'estabilització de la muntanya.

De rehabilitar a reparar

En el projecte que es va arribar a posar a exposició pública a finals del 2011, les obres costaven vora 2 milions d'euros. Ara, amb el nou passeig que es treu a licitació, la xifra és de prop d'1,2 milions d'euros. La nova quantitat va sorprendre ahir l'Ajuntament de Torroella, que només coneixia la versió del 2011 amb un cost de 2 milions. A més, el projecte que ara s'ha posat a licitació parla de “projecte de reparació”, mentre que la versió del 2011 esmentava un “projecte de rehabilitació”. Pel que fa al termini d'execució entre un i altre projecte, hi ha quatre mesos de diferència. Des de l'Ajuntament de Torroella ja s'han demanat explicacions per escrit al Departament de Costes. El tram objecte de rehabilitació en el projecte de l'any 2011 és el comprès entre el darrer espigó i el cap de la Barra, un tram d'una llargada de 260 metres. Llavors es preveia construir un mur i una nova escullera.

LA DATA

21.12.15
Termini màxim.
Aquest és l'últim dia en què es poden presentar ofertes per assumir les obres del nou passeig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia