Política

Turquia fa disparar la tensió amb Moscou en abatre un caça rus

Putin acusa Erdogan de ser “còmplice del terrorisme” d'Estat Islàmic i adverteix que hi haurà conseqüències

El president turc lamenta els fets però reivindica el dret a defensar les fronteres

Caces F-16 turcs van abatre ahir un avió rus a la frontera amb Síria per haver violat l'espai aeri turc, segons Ankara. Moscou, però, defensa que l'aparell, un bombarder Su-24, va ser atacat en territori sirià. L'incident va elevar la tensió entre els dos països, que s'arrossegava des que el 3 d'octubre un avió rus en direcció a Síria va ser interceptat a l'espai aeri turc i va ser obligat a retirar-se. “La pèrdua d'avui [ahir] està vinculada a un atac que ens han fet a traïció còmplices del terrorisme”, es va queixar el president rus, Vladímir Putin, després de reunir-se amb el rei Abdal·là II de Jordània.

Un dels dos pilots del caça bombarder rus hauria mort, mentre que l'altre estaria en mans de militants turcmans de Síria contraris al règim de Baixar al-Assad, segons van assegurar milicians sirians a l'emissora CNNTürk. “El nostre avió va ser abatut en territori sirià per un coet aire-aire disparat per un caça turc F-16 i va caure a quatre quilòmetres de la frontera amb Turquia”, va precisar Putin, que va advertir que l'acció tindria conseqüències greus per a les relacions turcosirianes.

Turquia en va informar per escrit el Consell de Seguretat de l'ONU, mentre el Consell de l'Atlàntic Nord, el màxim òrgan decisori de l'OTAN, format pels ambaixadors dels vint-i-vuit aliats, es reunia a petició de Turquia L'Aliança Atlàntica hauria de respondre si un país membre és atacat. “Volen posar l'OTAN al servei d'Estat Islàmic?”, es va preguntar Putin.

Erdogan es defensa

El govern turc va reivindicar el seu dret de defensar-se “contra qui sigui que violi” les seves fronteres, siguin aèries o terrestres, i va recordar que diumenge havia reiterat això mateix de manera insistent. “Quan hi ha avions que continuen violant l'espai aeri turc, cal considerar la reacció de les nostres forces armades en aquest context”, va argumentar el primer ministre, Ahmet Davutoglu.

El president, Recep Tayyip Erdogan, va lamentar l'abatiment, però va assegurar que el seu país té dret a defensar les seves fronteres. “Lamentem aquests fets, que han tingut lloc com a conseqüència d'unes normes d'intervenció que havíem declarat abans”, va dir durant un discurs al palau presidencial. “Ho vam fer tot per evitar aquest últim incident, tot el món n'ha d'estar segur”, va afegir-hi.

D'altra banda, el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va suspendre ahir la visita prevista a Turquia i va recomanar als ciutadans russos que no viatgin a aquest país en vista de la creixent amenaça gihadista.

LA FRASE

Ho vam fer tot per evitar aquest últim incident, tot el món n'ha d'estar segur
Recep Tayyip Erdogan
President de Turquia

Atac a Tunis contra un autobús ple de militars

Almenys dotze persones van morir ahir en un atemptat contra un autobús de guàrdies presidencials a la capital de Tunísia. Els testimonis van explicar que hi va haver una gran explosió a l'avinguda de Muhammad V de Tunis. El 18 de març van morir una vintena de persones en un atac al Museu del Bardo. Al juny van ser una quarantena les víctimes mortals en un complex turístic a la platja de Susa.

Un atemptat en un hotel del Sinaí causa set morts

Almenys set persones, tres de les quals els terroristes, van morir i 14 més van resultar ferides en un atemptat en cotxe bomba i un atac d'un suïcida en un hotel on s'allotjaven els jutges que participen en el proces electoral a la ciutat egípcia d'Al-Arish, al nord de la península del Sinaí. En aquesta zona, on regeixen l'estat d'emergència i el toc de queda des de l'any passat, hi opera la filial egípcia d'EI.

L'atac a Mali va tenir complicitat des de dins

Les autoritats de Mali investiguen l'existència d'una complicitat interna durant l'execució de l'atac de divendres comès per dos gihadistes contra un hotel a Bamako, que va causar uns 20 morts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia