Política

Obama pressiona Rússia

El president nord-americà i el seu homòleg francès exigeixen a Putin que s'uneixi a l'aliança contra Estat Islàmic

Hollande anuncia que no enviarà tropes a Síria i s'alinea amb l'estratègia de la Casa Blanca

L'esperada trobada d'ahir entre el president dels Estats Units, Barack Obama, i el de França, François Hollande, només va servir per refermar la voluntat dels dos mandataris de crear una coalició global forta contra el terrorisme, una aliança que voldrien que inclogués Rússia però que, sense un canvi en l'estratègia i la visió del president rus, Vladímir Putin, no serà possible.

La paraula que més va repetir el president Obama en la compareixença davant els periodistes va ser unitat, terme que també es va fer propi el seu homòleg francès. “No volem excloure ningú,” va assegurar Hollande.

La pressió sobre Putin perquè s'uneixi a la coalició internacional ja existent, liderada pels Estats Units, creix cada minut des dels faristols de les nacions occidentals. Obama, cada vegada que pot, intenta demostrar el potencial del seu bàndol. “Nosaltres tenim una coalició de 65 països. Rússia és una coalició de dos: Rússia i l'Iran, donant suport a Al-Assad”, va dir Obama

Per Obama i Hollande, els punts de fricció continuen sent els mateixos que mesos enrere: la figura del president sirià, Baixar al-Assad, i les informacions que asseguren que Moscou ataca l'oposició siriana i no els gihadistes d'Estat Islàmic. “Esperem que [Rússia] faci un gir estratègic”, va dir Obama.

Hollande arribava amb un discurs bèl·lic a una Casa Blanca més aviat moderada en la pràctica militar a Síria. No és estrany, doncs, que Obama i Hollande només coincidissin a reforçar la imatge d'unitat davant els gihadistes i la convicció que acabaran derrotant-los.

De moment, l'únic acord es manté en la necessitat de continuar els bombardejos a posicions d'Estat Islàmic. L'estratègia de l'Elisi és la mateixa que la de la Casa Blanca: intensificar els bombardejos, guanyar territori i posar fi al finançament dels gihadistes. Obama no va poder amagar que encara calen moltes trobades i reunions per veure “com intensificar” la lluita amb la resta d'aliats, un augment d'accions al qual tots dos presidents es van comprometre.

Més enllà d'això, no hi va haver cap resolució de com ha de seguir l'ofensiva militar a Síria. Obama només va dir que els esforços fets fins ara “han tingut efecte” per fer enrere EI. Hollande, per la seva banda, va prometre que no enviarà soldats francesos al camp de batalla, ja que la lluita sobre el terreny correspon “a les forces locals”, segons va dir.

Hollande va proposar, a més, que es tanqui la frontera entre Turquia i Síria per evitar el moviment de militants d'EI cap a Europa, una acció extrema en la intenció de “controlar” les fronteres i evitar atemptats com els de París. Obama no va opinar sobre el tema, més enllà de reiterar el compromís d'acollir refugiats sirians en territori nord-americà durant l'any vinent.

“Estem units contra Estat Islàmic”, van dir els dos mandataris. Obama, que va comparar els atemptats a París amb els de l'11-S als EUA, va reiterar que només la unitat global aconseguirà derrotar els terroristes. “Aquest barbàric grup terrorista i la seva ideologia assassina representen una greu amenaça per a tots nosaltres. No poden ser tolerats. Han de ser destruïts. I ho hem de fer junts,” va argumentar el president dels EUA.

Una unitat que Hollande, i també Obama, voldrien que inclogués també Rússia. No només pel missatge i el poder militar que reuniria, sinó per evitar conflictes sobre el terreny més enllà dels que ja existeixen, que fan augmentar el perill de xocs entre potències internacionals que ataquen i defensen objectius diferents.

Hollande rep avui la visita de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i acabarà demà a Moscou la seva gira de visites als principals actors mundials. La visita al Kremlin hauria de servir per acostar posicions, però la trobada amb Vladímir Putin es preveu tensa.

LES FRASES

No volem excloure ningú, però volem estar segurs d'una solució política que elimini el terrorisme
François Hollande
president francès
Rússia pot tenir un paper més constructiu si es concentra a Síria a derrotar Estat Islàmic
Barack Obama
president nord-americà

Accelerar el registre de viatgers

El president dels EUA, Barack Obama, va aprofitar la reunió amb el seu homòleg francès, François Hollande, per demanar que s'acceleri la posada en marxa d'un registre de passatgers d'avió, una mesura en col·laboració amb la Unió Europea que el mandatari nord-americà considera “imprescindible” per evitar el flux de combatents estrangers que s'enrolen a Estat Islàmic. L'eurocambra es negava a obligar les aerolínies a enviar informació, però d'ençà dels atemptats a París el Parlament Europeu es va comprometre a reprendre les negociacions per arribar a un acord abans de finals d'any. A més, el Departament d'Estat nord-americà va emetre ahir una alerta de viatge global als ciutadans nord-americans, en què els demana que vigilin els desplaçaments per l'alta possibilitat d'atemptats. La mesura es mantindrà fins al 24 de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia