Política

La policia belga assegura haver evitat una massacre

Brussel·les reobre les escoles i el metro amb seguretat reforçada en el cinquè dia d'alerta terrorista màxima

Els agents busquen una desena de gihadistes fortament armats

El partit de futbol de la lliga belga entre l'Anderlech i el Lovaina de diumenge es jugarà a porta tancada, sense públic a l'estadi. Les escoles, universitats i guarderies han reobert, però amb policies armats a la porta i alumnes que reconeixen haver tingut malsons a la nit. El metro torna a funcionar, tot i que només amb 35 de les 69 estacions. Els hospitals estan avisats que els terroristes podrien infiltrar-se entre els metges. Tots els concerts d'aquesta setmana s'han suspès. I a alguns conductors d'autobús se'ls ha de pagar un plus de perillositat de 50 euros diaris. Aquesta és la normalitat, entre moltes cometes, que ahir intentava recuperar Brussel·les, en el cinquè dia ja de nivell màxim d'alerta terrorista entre retrets al govern per haver-se passat de frenada.

La policia belga s'intenta defensar de les crítiques assegurant que la seva operació de diumenge passat a la nit va evitar una cadena d'atemptats com la de París. No pot demostrar-ho amb armes i explosius confiscats ni amb detencions, però els seus escorcolls van “desestabilitzar” els gihadistes preparats per matar, segons publicaven ahir els diaris De Tijd i L'Echo.

El ministre d'Afers Estrangers, Didier Reynders, concreta que es tractaria d'uns deu terroristes “que estarien fortament armats i que tindrien explosius” amb la “intenció de cometre un atemptat del mateix tipus que a París”. En una entrevista a la televisió ABC News, Reynders va assegurar que els sospitosos durien “armes pesants” tipus kalàixnikov i “bombes suïcides”. Els agents no els van trobar però els haurien dissuadit de passar a l'acció.

Tampoc no han capturat encara el fugitiu Salah Abdeslam, el vuitè gihadista de la massacre de París, tot i haver rebut “un munt de pistes enorme”. Ni saben on és Mohamed Abrini, el seu còmplice i veí de Molenbeek, el suburbi de la capital comunitària que s'ha convertit en el planter d'Estat Islàmic.

Ahir va transcendir, però, que Abrini havia retornat de Síria. En total, són cinc els detinguts a Bèlgica sospitosos d'haver col·laborat amb els atemptats de París. El desplegament de l'exèrcit, amb tanquetes militars i 1.200 soldats patrullant a la capital comunitària, costarà aquest any 18 milions d'euros, segons les estimacions del ministre de Defensa, Steven Vandeput.

Schengen, en coma

La frontera francobelga continua blindada (llargues cues de cotxes per creuar-la), gairebé dues setmanes després del 13 de novembre. Precisament ahir, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va renyar els governs que qüestionen un tractat de Schengen que està “parcialment comatós”, va advertir. “Hem de salvar l'esperit de Schengen, està parcialment comatós, caldrà que els que creuen en els valors, principis i llibertats d'Europa reanimin l'esperit de Schengen; perquè, si Schengen cau, l'euro ja no té sentit”, va avisar Juncker durant un debat posterior als atemptats en una eurocambra pràcticament buida. Juncker també va disparar contra els estats membres que han aprofitat la massacre de París per criticar l'acollida de refugiats. “No caiguem en la temptació ridícula de fer amalgames perilloses: els que han perpetrat els atemptats de París són exactament els mateixos que obliguen els més necessitats del planeta a fugir”, va recordar.

El president de l'executiu comunitari va lamentar una descoordinació dels serveis secrets europeus que ha facilitat les coses als terroristes.

LA XIFRA

50
euros diaris
de plus de perillositat cobren els conductors d'autobús de De Lijn mentre l'alerta estigui en nivell 4.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia