Política

El Constitucional suspèn l'accés a la hisenda catalana

L'òrgan judicial anul·la el pas d'inspectors estatals a la institució catalana adduint que vulnera l'estatut de la funció pública

La Generalitat estudiarà fórmules alternatives per impulsar el cos

El Tribunal Constitucional ha tombat definitivament l'article quart de la llei de l'Agència Tributària de Catalunya que preveia la creació d'un cos d'inspectors per tal de posar en marxa el que des del govern d'Artur Mas es considerava un dels grans pilars de les “estructures d'Estat” que en un futur havien de permetre la desconnexió amb Espanya.

Dins l'ofensiva engegada l'estiu passat per l'executiu de Mariano Rajoy contra els moviments de la Generalitat per impulsar diferents branques del procés, l'alt tribunal ja va aplicar de manera automàtica la petició estatal perquè se suspengués cautelarment el punt de la norma catalana que promovia la incorporació per la via ràpida dels funcionaris que ho demanessin de l'agència tributaria espanyola a la catalana. La intenció de la Generalitat, doncs, era que aquests futurs treballadors de l'agència no haguessin de passar pel tràmit del concurs públic.

Resolució sobre el fons

Després de deixar-la sense efecte durant uns mesos, ahir el TC es pronunciava sobre el fons del recurs plantejat per La Moncloa i donava la raó a l'Estat considerant-la inconstitucional i, per tant, fulminant aquest punt de la llei catalana amb l'argument que vulnera la igualtat de condicions entre funcionaris contemplada dins les normes d'accés a la funció pública. Aquest, de fet, era un dels punts principals de l'escrit d'impugnació plantejat pel govern espanyol per impedir la constitució d'un cos d'inspectors exclusiu i excloent, s'incidia.

Segons la resolució feta pública pel TC, la disposició anul·lada sobre la integració “voluntària” d'inspectors tributaris i l'accés al cos de gestors “vulneren” les competències estatals sobre el règim dels funcionaris subratllant, en aquest sentit, que contradiu de manera “insalvable” la forma d'accés a la funció pública. Per aquest òrgan judicial es pretén impulsar una “prova restringida” que deixa fora altres aspirants que també podrien complir els requisits.

La resolució tindrà com a efecte alentir el procés per dotar de més personal el cos de l'Agència Tributària de Catalunya, que ara disposa de 326 treballadors. Aquest punt ara anul·lat es va aprovar el 12 de juny passat per tal de desenvolupar l'agència creada vuit anys enrere i que, si més no, aquesta resolució no invalida.

En el seu escrit d'al·legacions davant la impugnació estatal, la Generalitat apuntava que aquesta institució és competent per organitzar i ordenar el cos funcionarial català i que, en tot cas, el pas d'una administració a una altra era una qüestió de mobilitat, atès que els treballadors ja tenien la condició de funcionaris de carrera. Uns arguments, però, que el TC rebutja en la seva resolució i insisteix que la fórmula trenca el principi d'igualtat.

Segons fonts del govern de la Generalitat, ara els serveis tècnics estudiaran les vies per com apaivagar les conseqüències negatives de la suspensió d'aquest article sobre el desplegament de l'Agència Tributària. En el seu moment, la vicepresidenta Neus Munté admetia que la suspensió “posa obstacles” al desenvolupament de la infraestructura, si bé insistia que el procés per apuntalar l'agència continuaria endavant. Ahir, la titular de Governació, Meritxell Borràs, va remarcar que l'Agència Tributària de Catalunya “tira endavant amb tota la fortalesa”, malgrat la sentència desfavorable emesa per l'alt tribunal. Va remarcar que la resolució només afecta un article i que, per tant, l'ens es pot continuar desplegant amb tota normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona