Política

La CUP denuncia un acte de Pío Moa perquè “incita a l'odi”

Aquest escriptor i historiador, conegut per la seva defensa de la dictadura franquista, va presentar dos dels seus llibres

La CUP manté que “s'hi banalitza i s'hi nega el genocidi ”

La CUP-Crida per Girona va demanar ahir als Mossos d'Esquadra la suspensió de la presentació de dos llibres del controvertit Pío Moa: el treball de recerca històrica Los mitos del franquismo i la novel·la Sonaron gritos y golpes a la puerta. Tot i la denúncia, l'acte, de petit format i íntim, organitzat per Gerona Immortal, es va dur a terme tal com estava previst i l'únic incident va ser una pintada a la paret del local on va tenir lloc l'atenció als mitjans.

El regidor de la CUP a l'Ajuntament, Lluc Salella, va explicar que amb la presentació es volia “banalitzar, minimitzar i negar el genocidi i els crims contra la humanitat que hi va haver durant el franquisme”, a més de voler “atacar i criminalitzar els col·lectius que ja van patir la mort, l'exili i la repressió d'un règim ferotge”. Segons Salellas, la presentació podria incórrer en els delictes tipificats a l'article 510 del Codi Penal.

De la seva part, un Pío Moa serè, tranquil i afable es va mostrar en contra de la denúncia de la CUP perquè és una formació “antidemocràtica”. Segons Moa, en una societat com l'espanyola es pot fer “apologia del franquisme”, si bé va puntualitzar que el que ell fa és “apologia de la veritat”, perquè una part de la història del franquisme “ha estat totalment silenciada”. Moa va criticar la CUP perquè “no entén què és la democràcia”, i en un to ja més irònic va dir: “Com a mínim l'esquerra se'n recorda de mi, mentre que bona part de la dreta em té vetat.”

Controvèrsia servida

Pío Moa és un articulista i escriptor gallec, especialitzat en temes relacionats amb la Segona República i la Guerra Civil espanyola. Però és especialment conegut per les seves declaracions en favor del franquisme. Va ser membre fundador dels Grups de Resistència Antifeixista Primer d'Octubre (GRAPO), organització terrorista de tendència marxista-leninista i maiosta.

LA FRASE

No podem admetre que hi hagi grups d'extrema dreta de difusió de la propaganda feixista
Lluc Salellas
regidor de la cup a l'ajuntament de Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia