Política

La crònica

Tres mesos d'encanteris

Royes ofereix més temps pel pressupost de Cervera, després del veto de l'oposició

Tocat i, per ara, enfonsat. L'aprovació del primer pressupost de la legislatura a Cervera era la “prova de foc” de l'estat de les relacions entre els set partits i els tretze regidors que componen la Paeria. Amb un govern en minoria de CiU i SIF, es va crear la comissió d'estudi, amb participació de tots els grups per facilitar la governació de la ciutat. Però a Cervera la clau dels afers transcendents és en mans d'una oposició a la qual agrada exhibir un secretisme teatral. A estones, l'exercici d'aquest poder és aliè a la transcendència del fet, i pot bascular entre l'òpera més tràgica i la comèdia de l'absurd. Com al llarg ple de dimecres a la nit.

Fins a quatre nos i l'abstenció muda del PP va recollir un pressupost del 2016 amb projectes destacats i un nivell d'endeutament–un 35% i sols 32.000 euros d'alça– que moltes altres administracions envejarien. El pressupost puja a 9,3 milions, i proposa una inversió d'1, 2 milions. A banda dels 600.000 de la part que li correspon a la Paeria en inversions del pla de barris (carrer Barcelona i carrer de la Barbacana) i de la remodelació d'una zona del centre del nucli antic mitjançant el projecte del camí de Sant Jaume. Un any d'obres que patiran els veïns, però deixaran un nou paisatge urbà. El pressupost també inclou més dotació per al festival internacional de música, per a la piscina coberta i per a l'enjardinament, la millora de les instal·lacions esportives, la recuperació d'un tram de muralla malmès i la creació d'un aparcament, entre d'altres. A petició d'ERC i durant la negociació, es va incloure una partida de 25.000 euros destinada a ajuts socials d'emergència. La idea de l'alcalde Ramon Royes és mantenir la inversió, sense apujar el deute, que el mandat passat es va reduir en 1,5 milions. “S'ha fet un bon treball i la majoria té el consens dels grups. Ara, és curiós, ningú no es pronuncia a l'hora de dir què votarà”, deia hores abans del ple.

El misteri el va començar a revelar el regidor de la CUP, Jordi Pons. “Sols hem tingut vint dies per treballar-lo, perquè la proposta definitiva la vam rebre ahir i l'informe de la intervenció, avui. Ens cal un mes i mig. És com funcionem.” Després d'un repàs exhaustiu de les dates i les reunions i d'assegurar que les modificacions incloses en el curs de les negociacions havien quasi desbordat els tècnics municipals, Royes, amb amarga ironia, els va respondre: “Han tingut més temps que mai. L'any vinent, sigui qui sigui el responsable d'elaborar-los, suggereixo que els comencin a parlar al juliol.” A banda del procediment, la CUP també troba “excessiva” la partida de la policia local, que veuria augmentat el personal en dos agents. Alhora, critica que es destinin 43.000 euros a hores extres dels treballadors municipals i defensa “fer un estudi i potser considerar més contractacions”.

Més enrevessada és encara la defensa del no d'ERC, que al juny va possibilitar per sorpresa l'elecció de l'alcalde: “Si en un futur hem d'estar en aquest govern, en vint dies no podem fer el pressupost. És un no tranquil”, va dir el republicà Joan Santacana, tot al·ludint al cop de porta de la CUP a Artur Mas al Parlament. Tot plegat, amb la tranquil·litat de poder ”agrair” a Royes haver respost les 33 preguntes i haver acceptat les cinc propostes dels republicans. Els dos regidors van acabar reconeixent que la negativa va sorgir “de l'assemblea d'ERC”.

El cap de l'oposició i exalcalde, Joan Valldaura (MES), tampoc no va oferir cap treva al seu successor i va insistir en el govern d'unitat. Una unitat que, en l'actual Paeria, i sense contribuir al primer dels grans debats de mandat, és pràcticament una quimera: “Reconec que no he volgut participar en l'elaboració del pressupost, perquè 25.000 euros amunt o avall, si no els pots gestionar...”., va dir Valladaura. Impacient per l'argumentari, Royes li va etzibar: “El pressupost hauria demostrat a la ciutadania que sabem treballar plegats. A banda, no sé on està escrit que hi ha d'haver un govern d'unitat. Tu no el vas aconseguir...” El colofó el va protagonitzar Inse, escudant-se bàsicament en dos arguments: no perquè se li havia negat la gestió de la piscina coberta i no perquè es posava gespa a la rotonda d'Agramunt.

Així que la prova de foc està carbonitzada i també la possibilitat, a curt termini, de l'estabilitat a la Paeria. Tornen a manar les desconfiances i l'afartament dalt l'escenari. “Proposo que les properes reunions de la comissió d'estudi es filmin i es pengin en el web. La transparència s'exerceix i tinc la sensació que les posicions no arriben a la gent”, va dirRoyes. I hi va afegir: “Vaig crear la comissió d'estudi per deixar enrere les tensions i crec que tots hi hem treballat a gust. Ara, se'm generen dubtes sobre l'ampliació del govern. Us animo que em feu una moció de censura i formeu un govern d'unitat entre tots plegats!”

De moment, la moció no s'albira a l'horitzó i Cervera treballarà amb un pressupost prorrogat. Tornarà a haver-hi ple de pressuposto.: “Oferiré més temps i consens a l'oposició; ara, no paralitzaré la ciutat”, va dir ahir Royes. I és que per aprovar el POUM s'hi van estar una dècada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell