Política

JxSí insta la CUP a pactar per desencallar el procés

Romeva, Rull i Rovira afirmen que l'última proposta de la coalició és “de síntesi” i garanteix un acord “sense vencedors ni vençuts”

Asseguren que la paciència dels ciutadans “no és infinita”

Just dos mesos després del 27-S, i quaranta-vuit hores abans que la CUP celebri una assemblea fonamental a Manresa, Junts pel Sí apressa els representants de l'esquerra alternativa a tancar aviat un acord que permeti desencallar el procés i tirar endavant el mandat que emana del resultat de les eleccions catalanes. En un article conjunt publicat al web de la coalició, Raül Romeva, Marta Rovira i Josep Rull defensen la legitimitat de l'última proposta formulada per Junts pel Sí, que, segons asseguren, “no és de ningú perquè és la síntesi” dels plantejaments defensats per les dues parts durant la negociació. Tots tres comparen la proposta amb el text de la declaració d'inici del procés, “que va ser el resultat d'un diàleg i d'un aprenentatge compartit”.

“Ningú hi perd i tothom hi guanya molt”, afirmen, abans d'alertar que la paciència dels ciutadans “no és infinita” i que, per això mateix, hi ha pressa. L'article es titula Totes les ànimes de Teseu i compara la situació política actual amb el mite grec del laberint, tot atribuint a Junts pel Sí i la CUP el paper de Teseu; als ciutadans independentistes, el d'Ariadna, i a l'Estat, el del minotaure “que combat un clam legítim amb les seves coces i esbufegades”.

Romeva, Rovira i Rull fan una crida a la CUP a superar unes diferències internes que, segons admeten, també existeixen a Junts pel Sí, i a recuperar el camí d'unitat que va fer possible l'aprovació de la declaració d'inici del procés, i que a partir d'ara hauria de fer possible “caminar cap a la condició d'estat al servei de les necessitats més urgents”, entre les quals esmenten la lluita contra la pobresa energètica o el dret a l'habitatge, la sanitat i l'educació.

Els autors de l'article subratllen els tres principals reptes que cal afrontar en el futur més immediat: la construcció d'una nova legalitat catalana, l'eixamplament de la base sobiranista que permeti afrontar amb totals garanties un referèndum constituent i la capacitat de dur a terme aquests processos sense descuidar l'atenció a les urgències socials. “La nostra condició de ni autonomia ni estat, però també l'absència d'un govern constituït i estable ho fa tot molt més difícil”, avisen.

També el líder de CDC i candidat de Junts pel Sí a la presidència, Artur Mas, es va referir ahir al vespre a les negociacions amb la CUP quan va assegurar: “De vegades ens compliquem l'entorn dins de casa.” A Sitges, on va presentar el pla de Salut de la Generalitat, Mas hi va afegir que “quan bufa tramuntana hi ha alguns que volen que sigui més forta”. Per això va subratllar la importància de traslladar a la política la “mentalitat de treball en comú” de l'àmbit de la salut.

Titot i la independència

Per la seva banda, el segon tinent d'alcalde de la CUP a Berga i cantant de Brams Francesc Ribera, Titot, es va afegir a l'intens debat intern que l'esquerra alternativa viu en les vigílies de l'assemblea de Manresa. “Sense independència, no hi ha revolució!”, va afirmar en una piulada que va tenir força ressò a Twitter. Entre la munió de gent que el va respondre hi va haver el president del grup parlamentari de la formació, Antonio Baños, que ho va fer amb un enigmàtic: “Totalment d'acord.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell