Política

Colau exigeix la congelació del preu del transport públic

L'alcaldessa de Barcelona avisa que el 2016 no acceptarà cap pujada i vol avançar en les tarifes socials

El conseller Vila recorda que encara no se n'ha parlat, però diu que l'ATM ja va en aquesta línia

El govern de Barcelona va fixar ahir la línia vermella per a les noves tarifes del transport públic que l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha d'aprovar aquest desembre. L'alcaldessa, Ada Colau, va expressar en el ple un “compromís ferm” per “com a mínim” congelar preus i avançar en els abonaments socials, que ja ha transmès, va dir, a la resta d'integrants de l'ATM, controlada en un 51% per la Generalitat. Colau va demanar un “pacte de ciutat” a la resta de forces per fer pressió i evitar que, donat el precari equilibri financer del sistema de transport públic –que l'any passat es va haver de refinançar per garantir-ne la viabilitat–, la Generalitat opti per forçar-ne un encariment. Ahir mateix a la nit, el conseller Santi Vila va recordar a Colau que les noves tarifes encara no s'han votat, però va celebrar “que l'alcaldessa ja s'hagi fet seva la possible congelació perquè va en la línia de la contenció fiscal que ens hem conjurat mantenir entre tots”.

ERC veu bé la congelació i advoca també per estendre els beneficis de la T-12 fins als 16 anys, proposta que encaixaria en la línia social que defensa Colau. I C's es mostra partidari de “congelar o reduir tarifes sempre que no es faci demagògia” ni es posi en risc el sosteniment del sistema, explica l'edil Santiago Alonso. El PSC i la CUP volien anar encara més enllà de l'anunciat per Colau. Els cupaires ja havien plantejat una rebaixa del 25% i la gratuïtat per a menors d'edat, desocupats i jubilats, i ahir van tornar a considerar insuficient la congelació. I el PSC havia proposat eliminar la T-50/30 i rebaixar el títol mensual i, un cop més, el més usat, la T-10, ja rebaixat el 2015 gràcies a un acord entre els socialistes i l'anterior govern de Xavier Trias.

Les rebaixes a l'ATM les ha d'assumir l'administració que les proposa, i aquella va costar al consistori 16 milions, que es van sumar als 110 que ja preveia aportar aquest any. Pel 2016, en virtut del conveni subscrit amb la Generalitat el 2014, al consistori li toca aportar 10 milions més; és a dir, 126 en total. El pressupost que Colau va haver de retirar per falta de suports ja incloïa una reserva de cinc més per sufragar noves rebaixes, segons va explicar ahir l'alcaldessa. Si aquesta partida és manté en els comptes que finalment s'aprovin, el consistori acabaria abocant l'any vinent 131 milions a l'ATM, un 81% més el 2010. Des de llavors, l'aportació de l'AMB també ha pujat, dels 80 milions del 2010 als 99 d'aquest any. Tot per compensar la minvant aportació estatal, que en un lustre s'ha reduït a menys de la meitat, de 200 a 98 milions l'any. La de la Generalitat es va mantenir pràcticament congelada en 282 milions fins l'any passat, i aquest any ha pujat fins als 289.

El taxi puja tres cèntims per km en horari diürn

Els que ja se saben són els nous preus del taxi, que l'AMB ha aprovat aquesta setmana, i que entraran en vigor el 19 de desembre. La tarifa diürna, que s'aplica de 8 a 20 hores els dies laborables, és l'única que puja, d'1,07 a 1,10 euros per quilòmetre. També puja l'hora d'espera, de 21,23 a 21,27 euros, però tant la baixada de bandera com la resta de tarifes i suplements resten congelades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona