Política

Ankara critica les sancions que li ha imposat Rússia, però està oberta al diàleg

Putin restringeix la importació de productes de Turquia i l'activitat d'algunes empreses

Les autoritats turques entregaran a Moscou el cos del pilot mort

Les relacions entre Ankara i Moscou s'han tensat encara més després de les sancions econòmiques que el Kremlin va aprovar dissabte contra Turquia, com a represàlia per l'abatiment dimarts passat del caça rus, però el govern turc insisteix a conservar el diàleg amb Rússia.

El primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, va lamentar ahir el decret presidencial rus que imposa prohibicions o restriccions en determinats sectors econòmics i va qualificar d'“inadmissibles” diverses declaracions d'aquests dies de les autoritats de Moscou que han acusat Ankara de ser còmplice del terrorisme d'Estat Islàmic (EI). Ankara assegura que va abatre el caça rus per defensar la seguretat de Turquia després d'haver-lo avisat que violava el seu espai aeri i ahir Davutoglu va alertar que això podria tornar a passar mentre hi hagi dues coalicions que bombardegen EI. De tota manera, el cap de l'executiu turc va destacar que “la prioritat de Turquia és mantenir els canals de comunicació oberts amb Rússia” i també va fer una crida al Kremlin perquè “conservin el cap fred” i recordin que les relacions dels dos països estan basades en el benefici mutu i els interessos en comú. Avui es preveu que, en el marc de la cimera sobre el clima que se celebra a París, el president turc, Recep Tayyip Erdogan, coincideixi amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, que de moment no ha acceptat la proposta d'Ankara de reunir-se perquè el Kremlin espera una disculpa.

Davutoglu va anunciar ahir que Turquia entregarà a Rússia el cos del pilot rus mort com a conseqüència dels trets que li van disparar els rebels sirians en aterrar amb paracaigudes en territori de Síria després que el bombarder fos abatut.

Dissabte, Putin va signar un decret per garantir la seguretat nacional que restringeix l'entrada de productes turcs a Rússia –la llista s'està elaborant–, demana a les agències de viatges que no venguin paquets a Turquia, prohibeix els vols xàrter a aquest país i prohibeix o restringeix l'activitat a Rússia a algunes empreses turques, així com la contractació de mà d'obra turca. A més a més, Rússia ja ha cancel·lat el règim d'exempció de visats que tenia vigent amb Turquia.

Mentrestant, sobre el terreny, l'Observatori Sirià pels Drets Humans va denunciar ahir que l'aviació russa havia llançat un atac contra un mercat de la població d'Arikha, a la província d'Idlib, al nord-oest, en què haurien mort unes 60 persones.

LA DATA

24.11.15
Caces F-16
turcs abaten un avió rus a la frontera amb Síria, incident que dispara la tensió entre Moscou i Ankara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.