Política

Sáenz de Santamaría diu a Mas que “no és possible governar contra la Constitució”

La vicepresidenta del govern espanyol acusa Mas d'haver “esquinçat” la societat catalana

Retreu al líder de CDC haver “venut completament” el seu partit als antisistema

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit aquest dilluns Artur Mas que “no és possible governar contra la Constitució”.

En el fòrum El Confidencial-Pimco sobre Perspectives econòmiques a Espanya 2016, Sáenz de Santamaría ha lamentat que Mas hagi “venut completament” el seu partit als antisistema i ha assenyalat que el “desafiament” obert a Catalunya és “un dels més importants”, “sinó el que més”, des de la Transició. “Però també és cert que la societat espanyola s'ha enfortit des d'aleshores”, ha afegit.

La vicepresidenta ha explicat que el “problema” català va començar amb la petició d'un pacte fiscal i, davant de la negativa del govern del PP a “assumir un model d'impossible sostenibilitat a Espanya que pogués conculcar el principi d'igualtat”, Mas “es va llançar a un projecte de ruptura total”, que “no era ni la posició del seu partit ni la de les seves bases”.

Segons ella, des d'aleshores Catalunya ha viscut “l'escenari d'inestabilitat més important de tots els temps, amb tres eleccions en cinc anys”. “I no sé si hi haurà unes quartes”, ha reblat.

La vicepresidenta espanyola ha assenyalat que en “sembrar aquesta ruptura”, Artur Mas ha “esquinçat” la societat, però també dins la seva pròpia coalició, i ha arribat fins i tot a “disfressar les seves sigles per convèncer els seus votants que són una altra cosa”.

La portaveu del govern espanyol ha retret al president de la Generalitat en funcions depengui del suport que li puguin donar “els antisistema” de la CUP, als quals, segons ella, “ha venut completament” el seu partit.

En aquest sentit, ha assenyalat que la declaració de sobirania anul·lada pel Tribunal Constitucional per unanimitat és “música sobiranista però lletra antisistema”.

Finançament “condicional i condicionat”

En aquest punt, ha explicat que la resposta del govern de Mariano Rajoy ha estat “treballar políticament i jurídica per la unitat”. I també enviar “un missatge clar a les opcions sobiranistes: no és possible governar contra la Constitució, contra l'Estat de Dret”.

Sáenz de Santamaría ha reivindicat que, malgrat les “incerteses” i les “debilitats” del govern d'Artur Mas, l'executiu de Mariano Rajoy “ha estat sempre i en cada moment govern d'Espanya i dels catalans”.

“Malgrat els innombrables problemes de gestió de la Generalitat, de ser un bo escombraria i de no tenir capacitat de finançar-se, aquest govern espanyol ha procurat que els catalans no veiessin minvat el seu dret a l'Estat del Benestar”, ha afegit.

I ha volgut deixar clar que el finançament que s'ha prestat a Catalunya s'ha transformat en “un finançament absolutament condicional i condicionat”, de manera que els fons dels espanyols es destinen a finalitats d'interès públic i no a usos d'“interès exclusivament independentista”.

“Per això, divendres passat el govern espanyol va començar a pagar directament als proveïdors, fonamentalment a les farmàcies i els concerts sanitaris. Si a Catalunya s'ha mantingut l'Estat del Benestar ha estat per la solidaritat del conjunt d'Espanya, per l'esforç dels catalans, però no per les posicions del seu govern”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona
política

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona