Política

L'OTAN exigeix a Erdogan que rebaixi la tensió amb Putin

Malestar aliat amb Turquia per haver obert un nou front amb Rússia que pot fracturar la coalició internacional contra Estat Islàmic

Putin diu que Ankara va abatre l'avió per protegir el petroli d'EI

Malestar aliat amb Turquia per haver obert un nou front amb Rússia que pot fracturar la coalició internacional contra Estat Islàmic (EI), mentre Putin acusava Ankara d'haver abatut l'avió rus per garantir el pas de petroli de l'exèrcit gihadista cap a territori turc. L'OTAN va exigir ahir “calma” al seu soci Recep Tayyip Erdogan per “rebaixar la tensió” amb Putin i impedir que la situació “se li torni a escapar de les mans”. Potser l'abatiment de l'avió rus va ser legítim: l'OTAN avala la versió turca que va ser “en defensa pròpia”, per haver violat el seu espai aeri durant 17 segons. Però se'l podria haver estalviat: alguns aliats retreuen a Erdogan una reacció desproporcionada i consideren que podria haver resolt pacíficament l'incident, per exemple escortant l'avió rus sense disparar. El primer ministre grec, Alexis Tsipras, fins i tot ha atacat Erdogan públicament, al Twitter, tot i que per error. “Afortunadament, els nostres pilots no són tan erràtics contra els russos com els vostres”, va escriure, després de la cimera entre la UE i Turquia d'abans-d'ahir. “Ens estem gastant milers de milions en armes, tu per violar el nostre espai aeri i nosaltres per interceptar-vos”, es va desfogar. “Tenim els sistemes aeris més moderns, però tot i això no podem detenir els traficants que ofeguen gent innocent”, va afegir-hi encara, lamentant que “el que està passant a la mar Egea és escandalós i increïble”. Quatre punyalades que el primer ministre hel·lè (o el seu gestor de comunitats) es va afanyar a esborrar. “Ha estat un error, efectivament això és el que Tsipras ha dit al seu homòleg turc durant la cimera, però la nostra intenció no era fer-ho públic, i per això ho he esborrat”, va al·legar ahir un portaveu del govern grec.

“És important mantenir la calma, rebaixar la tensió i establir contactes amb Moscou”, va advertir ahir el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, després de reunir-se amb el primer ministre turc, Ahmed Davutoglu. Feia 63 anys, des del 1952, que un aliat no havia abatut un avió rus. Però Davutoglu es va negar a disculpar-se i va reclamar al Kremlin que “reconsideri les sancions” amb què està castigant Turquia per l'abatiment de l'avió (la suspensió dels vols xàrter i de la liberalització de visats i la prohibició de contractar treballadors turcs i importar fruites i verdures). “La protecció del nostre espai aeri i de la nostra frontera no és només un dret, sinó una obligació, i ni el primer ministre, ni el president, ni cap autoritat turca no demanarà perdó per haver complert la seva obligació”, va avisar Davutoglu, ignorant l'intent aliat d'apaivagar els ànims. “No se'ns pot demanar que ens disculpem per fer la nostra feina”, va insistir.

El primer ministre d'Erdogan va arrencar a l'OTAN el compromís de continuar “augmentant les defenses aèries de Turquia, aliat que està tan a prop de tota l'agitació i violència que veiem al sud de les nostres fronteres”, va reconèixer Stoltenberg. Espanya té una bateria de míssils Patriot i un contingent de 150 militars a la localitat d'Adana, que podria mantenir un any més si l'Aliança li ho demana. Els EUA i Alemanya retiraran les seves bateries de Gaziantep i Kahramanmaras al gener, rellevades per Itàlia i França. Stoltenberg va assegurar que “les autoritats militars avaluen” com reforçar les defenses aèries turques.

LA XIFRA

150
soldats
i una bateria de míssils Patriot té l'exèrcit espanyol a la localitat turca d'Adana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona