Política

Crònica

Contra l'atzucac, procés (re)constituent

El procés constituent com a oportunitat perquè la ciutadania recuperi el lideratge i la unitat d'acció, descarregant en part els partits i institucions que estan en el punt de mira de l'Estat, però també per implicar més sectors socials i consolidar així la majoria necessària per proclamar la república catalana, arran del referèndum d'aprovació de la nova constitució. Aquesta és la proposta que va exposar ahir Pere Pugès, un dels impulsors d'El País que Volem, per sortir de l'atzucac polític en què es troba el procés sobiranista, tot aprofitant la presentació dels treballs que l'associació ha fet des de la seva constitució, fa un any i mig, al principi dins de l'ANC i després en solitari.

Va ser en un acte a l'Institut d'Estudis Catalans, on es va fer repàs en presència del secretari general de la Presidència, Jordi Vilajoana, el president de l'AMI, Carles Puigdemont, i els diputats de Junts pel Sí Eduardo Reyes, Lluís Llach, Oriol Amorós i Magda Casamitjana. L'entitat, finançada amb donacions particulars i amb l'ajut de litografies cedides per 24 artistes que també s'exposaven ahir, ha recollit, sobretot en el web Elpaisquevolem. cat , més d'un miler de propostes ciutadanes que, amb l'ajut del filtratge d'especialistes en tots els àmbits, ha agrupat en seixanta temes amb idees sobre com s'imaginen el nou país, i que segons el president, Salvador Alegret, poden servir com a base de dades de coneixement que “ajudi a la presa de decisions en l'etapa de construcció” que ara s'afronta. Les conclusions s'han recollit al llibre Mil i una raons per l'estat propi, a què ha donat forma de crònica el periodista Jordi Mercader, i una trentena de clips curts coordinats per Martí Olivella, registrats aprofitant els debats ciutadans que es van organitzar en una àgora al parc de la Ciutadella.

Tot el material s'ha lliurat ara a Reinicia, l'entitat paraigua que coordina totes les iniciatives existents sobre la construcció del nou estat. “Ens vam trobar en el dret de decidir, i ara ens podem trobar en el procés constituent, perquè és molt transversal”, reivindicava ahir el seu portaveu, Jaume López, que confia que s'afegeixin als debats sindicats, col·legis professionals i altres organitzacions. Per a ell, tota aquesta feina pot servir ja no sols per a la redacció d'una constitució, que creu que s'hauria d'iniciar amb una convenció constituent catalana (CCC), tot emulant les sigles del Congrés de Cultura Catalana de fa 40 anys, sinó també per crear un llibre verd amb tot de propostes a desenvolupar en la futura legislació. El nou país va posant fonaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona