Política

Sergi Campillo

Regidor de Govern Intern a l'Ajuntament de València

“Molts castellanoparlants de València han perdut la por o la vergonya de parlar valencià”

Aposta pel requisit lingüístic t per a garantir els drets lingüístics de tota la ciutadania, però considera que el ritme a implementar-lo ha d'adequar-se a la realitat que vivim

Destaca que el volum de documentació en valencià “s'ha disparat” des de la posada en marxa del Gabinet de Normalització Lingüística

El regidor de Govern Interior de l'Ajuntament de València subratlla la bona acollida per la ciutadania i els funcionaris del Gabinet de Normalització Lingüística, vint anys després de ser aprovat pel govern de Rita Barberá.

Una de les primeres mesures de la seua regidoria ha sigut posar en marxa el Gabinet de Normalització Lingüística. Quines actuacions ha realitzat fins ara?
Hem posat en funcionament el Gabinet de Normalització Lingüística (GNL) que estava previst des de l'any 1996, però que mai ningú no havia posat en marxa. Fins ara un sol tècnic lingüístic havia de fer la faena d'una administració que gestiona el dia a dia de 800.000 persones; era un desficaci. Ara hem creat el Gabinet, l'hem començat a dotar de personal, tota la informació que genera l'Ajuntament, així com les comunicacions comencen a ser ja en valencià... I ja preparem el conveni que en les pròximes setmanes signarem amb l'AVL per a treballar braç a braç.
Durant anys els veïns de València no han vist reconeguts els seus drets lingüístics pel que fa a l'Ajuntament. Creu que era per “nul interés” com va dir o que hi havia una clara obstaculització a la normalització de la llengua en l'Administració?
És evident que l'anterior corporació, en mans del Partit Popular, tenia un interés nul en la promoció del valencià. La prova n'és que va aprovar el Reglament l'any 1996, però fins que no hem entrat en l'Ajuntament un govern progressista i valencianista, que no s'ha posat en marxa la creació del GNL. Al PP només li interessa la llengua per a fer partidisme i crear enfrontament; nosaltres treballem per recuperar i dignificar un patrimoni que és de tots i totes, independentment de la llengua materna de cadascú.
Des de la posada en marxa del Gabinet, han notat una major recepció d'escrits i documentació en valencià?
Sí, evidentment. Hi ha ara molts funcionaris que estan fent un esforç per generar la documentació en valencià i requereixen el Gabinet per a corregir-los lingüísticament. El volum de documents en valencià s'ha disparat i, per tant, també les consultes lingüístiques. Hem de congratular-nos de l'actitud tan positiva de la immensa majoria de les persones que treballen al nostre Ajuntament i del seu esforç, tenint en compte que l'anterior corporació no va fer cap pla seriós de formació en l'ús del valencià. Tot i això, sabem que necessiten assessorament i anem a posar en marxa plans d'adaptació lingüística per a aquells i aquelles que tenen més dificultat.
Hi ha hagut queixes per part del funcionariat en el sentit d'haver d'adaptar-se a la normativa aprovada fa 20 anys i mai aplicada?
De moment no en tenim constància i de fet, en l'àmbit de la negociació col·lectiva (Mesa General de Negociació) cap secció sindical ha expressat cap dubte ni crítica sobre això. Això sí, ens han demanat que formem la gent perquè puguen usar amb normalitat el valencià i això farem.
És partidari del requisit lingüístic en la funció pública?
Qualsevol ciutadà o ciutadana té dret a usar tant el valencià com el castellà en la seua relació amb l'administració pública. Sembla evident, però fins ara gran part de valencianoparlants no tenien eixe dret. Cap persona pot ser discriminada per raó de llengua, però després de 24 anys de governs contraris a la normalització i a l'ús del valencià en l'Ajuntament de València, hem de ser conscients de les dificultats que tenen molts funcionaris i funcionàries, ja que mai no se'ls havia exigit usar la nostra llengua amb normalitat. Hem de ser intel·ligents i fer els canvis de manera tranquil·la i sobretot, dialogada amb les seccions sindicals. Per tant, el requisit lingüístic em sembla adequat per a garantir els drets lingüístics de tota la ciutadania, però el ritme a implementar-lo ha d'adequar-se a la realitat que vivim.
Està sent el valencià llengua preferent en el treball diari de l'Ajuntament?
L'alcalde l'usa en totes les seues comunicacions, i els regidors i regidores també en fan un ús de manera normalitzada. Això provoca un efecte mimètic entre els treballadors i treballadores, amb la qual cosa, l'ús del valencià ha crescut exponencialment al nostre Ajuntament. També és cert que no tot el món té competència lingüística i, per tant, conviuen molts documents escrits en castellà amb els escrits en valencià. Com deia adés, hem de ser conscients de la realitat que tenim ara mateix en l'Ajuntament de València i fer els canvis de manera tranquil·la. A voltes, per voler córrer molt, pots caure. Millor anar a pas ferm.
S'ha demanat l'informe sobre la situació del valencià a l'Ajuntament?
Sí, s'ha demanat l'informe al GNL però atés el volum de treball actual i d'adaptació de textos i per la seua creació recent, encara no tenim els resultats. Però evidentment tindrem una anàlisi de com està l'ús del valencià a l'Ajuntament i, sobre la base d'això, podrem establir estratègies adequades per a incrementar-ne l'ús.
Considera que el fet que l'alcalde, Joan Ribó, i pràcticament tots els regidors del govern municipal usen el valencià com a llengua principal en totes les seues intervencions, contribuirà a la normalització de la nostra llengua?
El poder legitimador dels representants públics està sent demostrat en açò. L'altre dia comentàvem alguns membres de l'equip de govern que pareix que moltes persones han perdut la por o la vergonya de parlar valencià sent castellanoparlants a la ciutat. I jo anime a totes les persones a fer-ho sense complexos. Jo mateix sóc castellanoparlant de llengua materna. Tanmateix, vaig ser capaç d'aprendre valencià en l'escola i després vaig començar a parlar-lo amb naturalitat per acabar sent bilingüe. Per a mi és un orgull poder fer meues dos llengües, i a més, m'ha permés aprendre encara més idiomes com l'anglés i el francés. Cada volta se sent més el valencià al carrer del Cap i Casal i és un goig sentir tants xiquets i xiquetes parlar-lo des de l'escola: no vull dibuixar un panorama idíl·lic, perquè no ho és, però sí que cal reconéixer els avanços que en pocs mesos hem propiciat. L'alcalde, com a màxima autoritat de la ciutat, com que parla valencià el prestigia. El valencià és la nostra llengua pròpia (així ho diu, a més, el Reglament Municipal i l'Estatut d'Autonomia) i hem d'usar-lo amb normalitat. Per què quedar-nos amb una sola llengua si en podem tindre dos tan fàcilment.
En quin tipus de campanyes s'ha pensat per fer visible el valencià en tots els racons de la ciutat: senyalització, fullets, publicitat...
De moment, estem gastant prioritàriament el valencià en totes les campanyes de l'Ajuntament (comerç, Devesa-Albufera, nova senyalització viària, cultura festiva, benestar animal, informació tributària...). L'any que ve, amb ple funcionament del GNL i l'ajuda de la Generalitat, a través de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme amb el seu director general al capdavant, Rubén Trenzano, de segur que podrem fer moltes més accions que ajuden a normalitzar el valencià a la ciutat que li dóna el nom.
Hi ha algun acte especial amb motiu del Dia dels Drets Lingüístics?
Des de l'Ajuntament de València tenim preparada una declaració pública amb motiu d'este dia per a sensibilitzar la població valenciana sobre els drets lingüístics. Tenim ben clar que la diversitat és sempre positiva, i cal traure'ns del cap qualsevol prejudici entorn d'una llengua, el valencià, que durant tant de temps ha patit una repressió constant. Tenim l'orgull de tindre una llengua pròpia, que ens dóna una visió única del món, però que alhora és inclusiva amb la resta de realitats amb què convivim a la ciutat. Que el valencià ens unisca a tots i totes dins la diversitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes