Política

Homs i Rufián fan pinya contra els unionistes

Democràcia i Llibertat i ERC defensen, en un debat electoral, el mandat del 27-S davant PP i C's que parlen de societat fracturada

Chacón i Fernández Díaz es busquen en el cos a cos

Independentisme versus unionisme. Si aquest ja era el principal embat en les eleccions catalanes, el 20-D es repetirà la mateixa situació, com es va poder comprovar ahir en el debat electoral amb els set candidats catalans a 8TV. Els dos partits netament independentistes, Democràcia i Llibertat i ERC, van fer pinya a favor del mandat del 27-S i es van enfrontar principalment amb el PP i Ciutadans, que van reiterar per enèsima vegada que la societat està fracturada. En un àmbit més estatal, Jorge Fernández Díaz (PP) i Carme Chacón (PSOE) van buscar directament el cos a cos amb el rerefons de les figures de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, mentre que Xavier Domènech (En Comú Podem) va advocar per la convocatòria d'un referèndum i Josep Antoni Duran i Lleida (Unió) va lamentar que el país hagi entrat en un “atzucac”.

Tant Francesc Homs (Democràcia i Llibertat) com Gabriel Rufián (ERC) van defensar la majoria independentista que hi ha al país i el pas que s'està fent cap a l'estat propi. “Ara ens toca obeir-nos a nosaltres mateixos”, va dir Rufián, mentre que Homs va advertir que les urnes mai no han de ser un motiu de querella, en una clara referència a les amenaces i les fractures que propugnaven Fernández Díaz i Joan Carles Girauta (Ciutadans). Enmig de la discussió, Chacón va acusar Artur Mas i Mariano Rajoy de ser els responsables de la situació que es viu a Catalunya, perquè “han estat incapaços de “pactar” i trobar una solució. I en el mateix context, Duran i Lleida va aprofitar l'ocasió per advertir que al nostre país encara no hi ha govern i per atacar la CUP. “La declaració que han pactat Junts pel Sí i la CUP ens ha desconnectat d'Europa”, va ressaltar el socialcristià, i el candidat del PP també va intentar furgar en la ferida en denunciar que Catalunya “tindrà el primer executiu d'Europa amb referents chavistes”.

En un altre bloc es va situar Domènech, que va destacar que ara és el gran moment perquè es pugui portar a terme el “dret a decidir” a través d'una consulta.

La Constitució

La carta magna també va fer acte de presència en el debat, però en aquest cas va ser amb un dard enverinat que Girauta va llançar a Rufián. El candidat de C's va recordar que el republicà havia dit fa pocs dies que l'Estat és l'únic país que té una constitució subscrita per “feixistes” i li va demanar que retirés l'acusació per respecte a alguns dels pares del text, com ara Jordi Solé Tura. Rufián, però, va contestar que la seva afirmació anava dirigida directament a Manuel Fraga, moment en què Homs va comentar que la constitució s'ha convertit una “gàbia” per a Catalunya.

Aquest, però, no va ser l'únic debat dels set caps de cartell que es va celebrar ahir. Al matí n'hi va haver un altre, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, organitzat per El Periódico, en què van sobresortir les enganxades entre Homs i Fernández Díaz. Tots dos van intercanviar retrets per haver “incomplert” la legalitat i també es van acusar mútuament de les retallades sanitàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona