Política

Le Pen no governarà

El Front National fracassa en l'intent de conquerir alguna regió

La dreta de Sarkozy, que partia com a favorita, s'imposa en set de les tretze regions

Els socialistes aconsegueixen cinc territoris

El temut tsunami del Front National (FN) va acabar en marejada a les eleccions regionals franceses, després que en la segona volta celebrada ahir el partit de Marine Le Pen no guanyés a cap de les tretze regions de França. Una setmana després d'una primera volta on la formació d'extrema dreta s'havia imposat a sis regions, els francesos i el sistema electoral de dues voltes van girar l'esquena al FN.

Els Republicans van ser l'altre gran derrotat de la nit. Tot i que el partit de l'expresident Nicolas Sarkozy afrontava les eleccions com a favorit a bona part del territori, només governarà en set regions, no gaire lluny d'un Partit Socialista que semblava defenestrat després dels resultats de la primera volta. La formació de la rosa va ser la gran triomfadora de la nit. Després de comptar els comicis per desfetes històriques des que François Hollande va arribar a l'Elisi al 2012, l'esquerra va aconseguir ahir un triple objectiu: aturar el FN, capgirar la tendència derrotista, i tornar a postular Hollande com un candidat creïble a les presidencials de 2017.

Els socialistes governaran cinc regions: Bretanya, Aquitània-Llemosí-Poitou-Charentes, la Catalunya del Nord, Borgonya-Franc-Comtat i Centre-Vall del Loira. Per la seva banda, Els Republicans es van imposar a Alvèrnia-Roina-Alps, Gran Est, Nord-Pas de Calais-Picardia, País del Loira, Provença-Alps-Costa Blava (PACA), Normandia, i a l'Illa-de-França. L'única regió on no manarà un dels dos partits majoritaris serà Còrsega, on es va imposar la coalició nacionalista de Gilles Simeoni.

Com en comicis anteriors, l'efervescència de l'extrema dreta no va sobreviure a una segona volta marcada per la mobilització del Partit Socialista per aturar el FN. El partit del govern, que fa una setmana va quedar tercer a la majoria de les regions, va retirar candidatures sense opcions virtuals de victòria i va fer una crida a votar pels conservadors on calgués. Més que donar fruits l'estratègia socialista, però, obra i art del primer ministre Manuel Valls, el que es va evidenciar és que el FN va tocar sostre a la primera volta: el partit va calcar ahir el resultat de fa una setmana (28%). És un sostre alt, i que creix amb cada elecció, però no va ser prou ni per Marine Le Pen a la regió de Nord-Pas de Calais-Picardia, ni per la seva neboda Marion Maréchal-Le Pen, a PACA. Totes dues s'havien enfilat fins al 40% dels vots en la primera volta, però ahir van perdre contra els candidats conservadors, Xavier Bertrand i el sarkozysta Christian Estrosi, respectivament. A la regió de Gran Est, on el partit d'ultradreta havia aconseguit el 37% de suports fa una setmana, no hi va haver front anti-FN –el candidat socialista es va negar a retirar-se–, però la dreta també va aconseguir imposar-se.

Malgrat salvar la cara en tres regions molt mediatitzades per l'ascens frontista, la victòria és amarga i insuficient per a Sarkozy. Sobretot tenint en compte que implica que els socialistes, a un any i mig de les presidencials, aconsegueixen revertir la dinàmica derrotista dels darrers temps. A banda d'això, les crítiques internes per la negativa del president dels Republicans a fer front comú contra el FN han evidenciat que a la formació conservadora hi ha un debat obert, amb l'exprimer ministre Alain Juppé com a respectada i amenaçadora veu discordant.

Tot i la constant campanya de màrqueting en què s'ha convertit la seva tornada a l'escena política, Sarkozy no és ni molt menys el candidat imprescindible de la dreta a les presidencials de 2017, i els resultats d'ahir no l'ajudaran. Just al contrari que a Hollande.

La mobilització de l'electorat s'enfila al 60%

albert lladó romero

Fos o no per la crida socialista a fer front comú contra l'extrema dreta, l'índex de participació de la segona volta de les eleccions regionals va ser més elevat del que s'esperava. Gairebé un 60% dels francesos es van acostar ahir a les urnes, nou punts més que fa una setmana. La diferència entre totes dues voltes és la més elevada des del 2002, precisament coincidint amb les eleccions presidencials en què el pare de Marine Le Pen, Jean-Marie, va arribar a la segona volta. Seria derrotat pel president conservador Jacques Chirac. Pel que fa a les regionals del 2010, la participació va pujar gairebé deu punts. “A partir d'ara hem de ser capaços de generar el desig en els nostres electors de votar a favor de nosaltres, i no en contra del Front National”, va assegurar ahir el primer ministre francès, Manuel Valls, avaluant els resultats de la jornada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Portugal

Preocupació per l’ascens de la ultradreta en el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA