Política

El Front National s'imposa a la Catalunya del Nord i l'esquerra guanya a la regió

El catalanisme polític ha estat absent en aquests comicis

Una aliança de socialistes, comunistes, ecologistes i occitanistes governarà la regió

La segona volta de les eleccions regionals, al Migdia-Pirineus i el Llenguadoc-Rosselló on es troba inclosa la Catalunya del Nord, ha donat la victòria a la llista que unia socialistes, comunistes, ecologistes i occitanistes, liderada per la socialista Carole Delga, que ha obtingut el 45% dels vots. En el seu discurs de victòria, a Tolosa de Llenguadoc, Delga ha subratllat “la importància de les cultures occitana i catalana”. A la Catalunya del Nord, però, és el Front National (FN) de Louis Aliot
el partit que ha guanyat, amb un 43,97% dels vots, per sobre de la llista de Delga, que es queda en un 37,02%, i del candidat de Les Républicains de Nicolas Sarkozy, liderats a la regió per Dominique Reynié, amb un 19,01%. El Front National es referma, doncs, com el primer partit nord-català. Un partit d'extrema dreta –fundat per antics col·laboracionistes amb l'ocupació nazi i nostàlgics de la França colonial– que a la Catalunya del Nord recull el malestar social que en altres indrets dels Països Catalans es decanta cap a l'esquerra. Amb un altre sistema electoral, el FN governaria les institucions nord-catalanes i l'Ajuntament de Perpinyà.

Partits catalanistes

ERC va prendre posició pel vot d'esquerres. CDC i Unitat Catalana –aliada amb la dreta a l'Ajuntament de Perpinyà– van donar llibertat de vot. El col·lectiu SEM, que demana un estatut d'autonomia, va sol·licitar el vot per a la llista de Delga, ja que considera que és garantia d'un “reconeixement per a la identitat catalana, amb creació d'estructures per a la llengua i els aspectes econòmics i transfronterers”. L'elecció ha estat marcada pel debat a l'entorn del Front National. Economia, atur, identitats occitana i catalana, educació, transports i altres aspectes en què la regió té migrades competències han quedat ocultats per les qüestions estatals.

Votar a cegues

Els electors han hagut de votar a cegues, sense saber ni el nom de la nova regió on quedaran integrades les comarques catalanes sota administració francesa. Les competències que l'Estat francès delega al Consell Departamental de la Catalunya del Nord –antic Consell General– desapareixeran en benefici de la macroregió amb capital a Tolosa de Llenguadoc. Si els catalans ja pesaven poc a Montpeller, hi ha unanimitat entre responsables polítics i econòmics nord-catalans, de dreta i d'esquerra, per témer que encara comptaran menys en les noves institucions centralitzades a Tolosa de Llenguadoc.

LA XIFRA

43,97
per cent
dels vots ha obtingut el Front National a les comarques nord-catalanes, on ha estat el partit més votat.

LA DATA

01.01.16
La nova macroregió,
encara sense nom, englobarà la Catalunya del Nord i el Llenguadoc històric a principis d'any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia