Política

Sánchez defensa que “el malestar amb la democràcia” ha provocat l'independentisme

Atribueix a “posicions bastant conegudes” el poc espai dedicat a Catalunya durant el ‘cara a cara'

Creu que la majoria dels catalans no vol la independència i que molts dels que votar JXSí “no estan d'acord amb l'estratègia que està seguint Artur Mas”

El candidat socialista a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimarts que “el malestar amb la democràcia” i la manera com s'ha afrontat la crisi han estat factors que han contribuït a l'auge de l'independentisme a Catalunya i que en el cas de França, s'ha traduït en un augment de suports al Front Nacional de Marine Le Pen. “Espanya no és aliena a aquest malestar amb la democràcia (...) Hi ha altres fenòmens populistes. Fins i tot, aquest malestar de la democràcia s'ha materialitzat, per exemple, en un independentisme a Catalunya. No s'ha de materialitzar d'una única forma d'extrema dreta com a França. Pot materialitzar-se d'altres formes”, ha explicat.

Sánchez, en declaracions a RNE, ha puntualitzat que “no s'assembla l'independentisme al Front Nacional”, però ha considerat que també a Espanya hi ha hagut un reflex de l'empipament de la gent amb la resposta de les institucions als efectes de la crisi.

La qüestió catalana al cara a cara

Sànchez ha atribuït el poc espai dedicat a parlar sobre la situació política a Catalunya durant el cara a cara celebrat aquest dilluns a que les posicions de tots dos “són bastant conegudes” perquè “s'ha parlat en campanya, durant la precampanya i al llarg de tot l'any”. Preguntat pel poc espai dedicat a Catalunya, Sánchez ha dit que “és evident “que Rajoy no s'ha mogut de la seva posició, “parla de la llei i només de la llei”. Per contra, el candidat socialista ha afegit que el PSOE “parla de la llei però també parlem de la política”.

Amb tot, s'ha mostrat convençut que la majoria dels catalans no vol la independència i que molts del que varen donar suport a Junts pel Sí “no són gent que està d'acord amb l'estratègia que està seguint Artur Mas”.

Sánchez ha afegit que des de Madrid “cal articular un discurs persuasiu i de solucions”, perquè “no és la primera vegada que Espanya s'enfronta a un desafiament sobiranista”. En aquest punt ha recordat el Pla Ibarretxe i ha dit que “es va vèncer l'independentisme basc des del diàleg, la democràcia i l'acció política”.

Preguntat sobre les posicions de la CUP en relació amb la investidura, el candidat socialista ha dit que no creu que estiguin esperant els resultats del 20-D per prendre una decisió. Durant l'entrevista ha assenyalat que a la CUP “tenen el seus temps i no obeeixen als del sistema, perquè són antisistema, i no crec que obeeixin ni a les eleccions del 20-D ni a l'assemblea el 27-D, té una altra lògica i cal preguntar-los a ells”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries