Política

Duran assumeix la derrota, però creu que hi ha partit

“No he estat capaç ni d'aguantar els resultats del 27-S”, lamenta el líder d'Unió

No dimiteix perquè encara hi ha feina: unes possibles eleccions al març i el congrés del partit abans de juny

A la seu d'Unió s'esperava una sorpresa d'última hora que empenyés la formació cap a dins del Congrés dels Diputats, però no es va produir, i el partit es va quedar lluny d'aconseguir el 3% dels vots necessaris per entrar a la cambra espanyola. De fet, només
va arribar a vorejar la meitat dels 103.000 vots que va comptabilitzar el 27-S i que el líder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, pensava repescar el 20-D. “Han estat uns resultats molt dolents i jo en sóc el màxim responsable”, sentenciava el líder socialcristià quan, amb el 70% escrutat, sortia davant dels mitjans de comunicació a valorar els resultats.

A partir d'ara, Unió no tindrà representació ni al Parlament ni al Congrés dels Diputats, i només un avançament de les eleccions catalanes al març, si fracassen les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, permetrien a Unió aferrar-se a una nova possibilitat, ja que tindrien un temps extra per tornar a trucar a les portes de la cambra catalana. Aquesta és l'esperança a la qual s'aferraven ahir els dirigents del partit i una de les raons per les quals ahir Duran va justificar que no presentaria la dimissió, tot i que té clar què ha de fer. “Tenim un calendari incert i estic convençut que a Catalunya hi ha un espai per al catalanisme moderat que representa Unió”, va assegurar. Com a màxim responsable del partit, vol portar les regnes de la formació cap al congrés que s'ha de celebrar abans de juny. Ahir ja va assenyalar un possible hereu, el secretari general, Ramon Espadaler. “El 27-S [Espadaler] va obtenir uns resultats molt més bons que jo, que no he sabut ni he estat capaç de mantenir”, va reconèixer Duran, que va ser corejat per la cinquantena de militants que es van congregar a la seu.

El candidat va demanar temps per “pair” els resultats, però la primera anàlisi ja es farà avui mateix durant la reunió del comitè de govern. Duran va assenyalar que una primera valoració indica que “a Catalunya hi ha una majoria de ciutadans que són partidaris del dret a decidir, malgrat les presses d'alguns”, i cap a aquesta línia s'ha de dirigir el partit en el futur.

Unió, ara fora, ha tingut representació al Congrés des de les primeres eleccions, el 1977, fa 38 anys, amb dos diputats. Duran s'hi va presentar el 1982 per primera vegada.

LES FRASES

Espadaler va ser millor candidat que no pas jo, i això cal tenir-ho present per al futur
Hi ha una majoria favorable al dret a decidir; estic convençut que hi ha un espai per al catalanisme moderat i Unió hi té un paper
Apareix i es consolida un nou paradigma: esquerra o no esquerra
Josep A. Duran i Lleida
president comitè govern udc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona