Política

El PSC deixa de ser la punta de llança del canvi per al PSOE

L'embranzida d'En Comú Podem i la gran fragmentació el fa caure a la tercera posició

Carme Chacón no millora folgadament el 27-S de Miquel Iceta, un fet inèdit per al PSC

Catalunya continua sent la punta de llança del canvi d'esquerres a Espanya, però el PSC ha deixat de ser l'instrument per portar al PSOE directament a La Moncloa. Els socialistes havien guanyat totes les eleccions estatals de la recuperada democràcia excepte les de fa quatre anys, on CiU els va batre per la caiguda del govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Ara era previsible que En Comú Podem seria la nova punta de llança catalana però, en una burxada més, també ERC ha passat al davant dels socialistes en un resultat inèdit en unes eleccions espanyoles. I el PSC aconsegueix per poc superar Democràcia i Llibertat, la coalició que ha liderat en aquests comicis Convergència Democràtica de Catalunya. També es trenca la tendència històrica del PSC de millorar folgadament a les espanyoles el resultat de les catalanes. Chacón obté 50.000 vots més que Iceta el 27-S passat, però en perd més de 350.000 respecte de fa quatre anys.

Els socialistes, amb vuit diputats, en perden sis de fa quatre anys i queden llunyíssim d'aquells rotunds vint-i-cinc que va obtenir la candidata Carme Chacón el 2008, quan el PSC va ser clau per donar a Zapatero un segon govern amb comoditat.

Com ja va passar a les eleccions municipals, el PSC paga a Barcelona l'embranzida d'En Comú Podem d'Ada Colau i, com a Catalunya, cau a la capital per darrere d'ERC i Democràcia i Llibertat. A la resta de grans feus de l'àrea metropolitana, el PSC perd la primera posició, sempre per darrere d'En Comú Podem, a Badalona, Badia, Cerdanyola, Cornellà, Esplugues, l'Hospitalet, el Prat, Sabadell, Sant Adrià, Sant Boi, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.

L'àrea metropolitana ha estat el taló d'Aquil·les del PSC en aquesta ocasió, perquè s'ha quedat amb 5 diputats a la demarcació de Barcelona, empatat amb ERC i quatre diputats per darrere d'En Comú Podem. La magnitud de la catàstrofe a Barcelona la mostra el fet que ni tan sols entraria al Congrés Maurici Lucena, mà dreta parlamentària del PSC de Pere Navarro i tria personal del mateix líder del PSOE, Pedro Sánchez, pensant en un futur govern.

Per contra, els socialistes aconsegueixen salvar un diputat a cadascuna de la resta de demarcacions catalanes: Tarragona, Lleida i Girona. El mal resultat del PSC, però, no fulmina la possibilitat que la candidata Chacón acabi tenint algun paper a Madrid, també com a possible ministra per la seva experiència. Però es mou en una posició feble perquè el PSOE depèn de Podem i altres. Si Sánchez accedeix a La Moncloa per un pacte plural, Chacón té possibilitats, però no hi ha govern possible sense Podem i d'altres, que posarien les condicions.

LES FRASES

Frase
Frase
Carme Chacón
candidata del psc per barcelona
Som dipositaris del vot de catalanistes i progressistes als que respondrem amb responsabilitat
Assumpta Escarp
secretària d'organització del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

El jutge no accepta anul·lar el judici a Trump pel testimoniatge de l’actriu porno

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA