Política

Avui sí, Mas o març

La CUP pren la decisió definitiva sobre si fa president el líder de CDC, amb una resolució que s'augura de nou ajustada

Representants del territori defensaran els matisos de la posició de cada assemblea i això pot decantar la balança

El no a Mas és clar a Barcelona i el sí guanya a Girona sobradament

Avui és el dia: del centre cívic Pere Quart, a Barcelona, on es fa el consell polític de la CUP, n'ha de sortir la decisió definitiva sobre la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Una setmana després de l'assemblea de més de 3.000 persones a Sabadell –la ciutat on va néixer el poeta Pere Quart–, i de l'empat xocant que hi va haver, la CUP es conjura per emetre fumata blanca sobre els pròxims passos del procés independentista i, de retruc, sobre el futur polític més immediat del líder de CDC. Encara que avui tindran dret a vot a la reunió 68 persones, cosa que fa possible un altre empat, els cupaires han assegurat que en trauran una decisió clara i definitiva sobre la investidura. Ahir ho va recalcar, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el diputat al Parlament Julià de Jòdar: “La CUP no abandonarà la sala de reunions fins que no trobi el desllorigador.”

Part de la decisió que avui prendrà la CUP –segurament la més transcendental després d'haver acordat presentar-se per primer cop al Parlament, l'any 2012– es va començar a gestar ahir, quan es van celebrar les seves 13 assemblees territorials. D'algunes n'han transcendit resultats aproximats. Segons ha pogut saber aquest diari, a l'assemblea del Camp de Tarragona, una zona tradicionalment i clarament associada al no a la investidura de Mas, va guanyar el no, tot i que de manera ajustada. Això podria fer pensar que el sí ha guanyat terreny en algunes zones si es compara amb assemblees passades. En comarques com ara el Vallès Oriental s'intueix també un repartiment del sí i del no a Mas: la CUP de Mollet –al sud de la comarca– es va mostrar favorable al sí a Mas, com ho són també pobles de la meitat nord. En altres assemblees, com ara les de l'Alt Ter i el Maresme, es va reproduir pràcticament la divisió de l'assemblea de Sabadell, amb una meitat per al sí i una meitat per al no.

Les diferències entre el sí i el no a les assemblees territorials poden marcar el resultat final del consell polític d'avui. Els representants territorials (57) portaran a Barcelona el vot ponderat (proporcional) a allò que hagin decidit en les trobades prèvies. És a dir, d'una assemblea amb cinc representants, pot haver-n'hi tres que defensin el sí i dos, el no. Per tant, els matisos de la posició de cada assemblea hi seran reflectits i representats amb el vot que donaran avui a les diferents tandes de votació i això pot decantar la balança.

On sí que la posició va ser d'una claredat meridiana és a l'assemblea Nord-oriental (comarques gironines i la Catalunya del Nord), on el sí va guanyar amb contundència. Un cas similar, però a l'inrevés, es dóna a Barcelona, on es va continuar imposant el no. En concret, segons l'agència Efe, el no va guanyar amb aproximadament un 80% dels vots, per davant del sí (un 20%). D'altra banda, l'assemblea de Ponent-Pirineus (en principi, favorable a Mas) va arribar al vespre sense una posició definida perquè esperava fins a la mitjanit a rebre el vot per internet.

En aquestes assemblees hi tenien dret a vot els militants –o bé integrants de candidatures municipals– i en quedaven exclosos els simpatitzants i membres d'altres organitzacions incloses dins la CUP (Poble Lliure, Endavant, Arran, En Lluita...), que es considera que ja estan representades pel GAP (grup d'acció parlamentària), que aporta 11 persones a la trobada d'avui.

Pronòstic igualat

Recollint les impressions de diferents assemblees territorials, s'augura de nou un resultat molt ajustat, que, en tot cas, pot acabar desequilibrant-se a través del vot ponderat. Algunes territorials ahir no amagaven el seu cansament i desencís, perquè consideren que, guanyi l'opció que guanyi, la CUP ja ha perdut: pensen que la formació no hauria hagut d'entrar en el tauler de joc “forçat” per Junts pel Sí ni en el debat d'investir o no Mas. En canvi, altres territoris desdramatitzaven la situació, en el sentit d'atribuir la divisió d'opinions a una qüestió pròpia del debat polític. Les mateixes fonts van afirmar que durant molt de temps la CUP havia desitjat ser decisiva i ara, per tant, calia decidir. Si es fa més o menys a contracor, si es cusen ferides o se'n fan de noves, es veurà avui.

LA XIFRA

La CUP no abandonarà la sala de reunions fins que hi hagi desllorigador; si hi ha empat, es desempatarà com sigui

LES FRASES

68
persones,
entre portaveus d'assemblees territorials i del grup d'acció parlamentària, voten avui sobre Mas.
Lamento que no hi hagi hagut més sentit d'estat i més altura de mires per haver acabat això abans
Julià de Jòdar
diputat de la CUP al parlament

Qui es reuneix al centre cívic Pere Quart?

Al centre cívic Pere Quart de Barcelona, 68 persones seran les encarregades de votar sí o no a la investidura de Mas com a president de la Generalitat. N'hi ha 57 que representen les assemblees territorials i 11 pertanyen al grup d'acció parlamentària. Hi seran presents, també, encara que no tindran dret a vot, els membres del secretariat nacional, que han elaborat la proposta que se sotmet a debat i a votació, i els diputats al Parlament. Algun d'ells es preveu que intervingui en els diferents debats que es faran entre les votacions. Les dues alternatives que es porten a votació tenen formulacions complexes per intentar evitar el frontisme i recosir la divisió evidenciada a Sabadell: el sí és “donar dos vots a favor i vuit abstencions” a la investidura de Mas per mostrar que la CUP s'oposa a “les polítiques de retallades i privatitzacions” i evita cap acord de govern. El no és “traslladar” el resultat exacte de Sabadell (via cinc vots a favor i cinc en contra, que no són suficients per a la investidura). Són, per tant, un sí i un no crítics. Perquè guanyi una opció ha de ser l'única a obtenir més del 50% dels vots (35 vots com a mínim). El contingut d'aquestes dues propostes s'ha ampliat a través de noves aportacions fetes per les assemblees territorials d'ahir. Algunes van discutir la possibilitat que, si avui guanyava el no de manera ajustada, la CUP tornés a fer una proposta d'urgència a Junts pel Sí, que implicaria una presidència alternativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona