Política

La CUP diu no a Mas

La decisió aboca Catalunya a unes noves eleccions al març

Els deu diputats de la formació s'abstindran si se celebra el ple d'investidura al Parlament

Consideren que és JxSí qui ha de “moure peça” per aconseguir el consens sobre el candidat i avisen que “encara queden dies”

El Consell Polític de la CUP ha decidit finalment que no donarà suport a la investidura d'Artur Mas com a president, fet que precipitarà la convocatòria d'unes noves eleccions a Catalunya el mes de març. L'opció de no investir Mas i, per tant, que cinc diputats votessin a favor i cinc en contra o s'abstinguessin els 10, s'ha imposat per 36 vots a favor, 30 en contra i 1 abstenció, en la primera votació (en què hi havia 6 opcions), i en 38 vots a favor, 22 en contra i 6 abstencions en la segona votació (en què hi havia dues propostes finals, les dues contràries a la investidura de Mas). Un cop ha sortit guanyadora aquesta opció, que és una de les proposades pel secretariat nacional, finalment, el consell polític ha decidit que els deu diputats de la CUP s'abstinguin si se celebra el debat d'investidura al Parlament.

Roda de premsa

En roda de premsa, després de saber-se el resultat, la diputada de la CUP Gabriela Serra ha assegurat que l'escenari sortit del 27 de setembre ha generat una situació “gens còmodes”. “Algú va dir que començava amb Mas i acabava en març”, ha recordat, tot assegurant que aquesta mai ha esta l'opció de la CUP. “Ens han tancat l'escenari en Mas o març. Però no és la solució”, ha assegurat.

Toca moure peça a JxSí sobre un candidat

Per Serra, la CUP durant aquests últims mesos ha posat propostes sobre la taula i “ha mogut peça” i per això consideren que ara qui ha de” moure peça”, perquè encara queden dies, és Junts pel Sí, ja que “no hi ha majoria per consensuar” el seu candidat. Tot i que sí que ha recordat que hi ha “majoria per la independència”.

Mas té capacitat per demostrar que no és un obstacle per la independència

El diputat de la CUP Sergi Saladié ha recordat que el procés “ni va començar el 27-S ni s'acaba avui”. “El procés fa temps que va començar i seguirà amb investidura o sense investidura de Mas”, ha assegurat. “Si Mas va dir que no seria mai un obstacle per la independència, doncs té capacitat de demostrar-ho”, ha afirmat Saladié, tot considerant que “el #pressingCUP”, l'etiqueta que s'ha popularitxat a Twitter per pressionar la formació anticapitalista per acceptar la investidura de Mas, “està a la seva teulada”. “La pilota està a la seva teulada aquesta setmana”, ha insistit en la mateixa línia de Gabriela Serra.

El sí a Mas, entre les quatre opcions rebutjades en primera votació

Aquest diumenge al matí s'han debatut sis alternatives per prendre una decisió final: després d'una primera votació, se n'han descartat quatre: “Dos vots a favor de JxSí i 8 abstencions”; “Si a Mas amb condicions”; “Si però sense acord”; i “Deixar que decideixin lliurement els diputats” (ha estat rebutjada per 60 vots en contra i cap a favor).

Reunits des de les 10h

La CUP ha iniciat passades les 10 hores la reunió del Consell Polític i del seu Grup d'Acció Parlamentària (GAP), que se celebra al centre cívic Pere Quart de Barcelona i en la que participen 68 persones amb dret a veu i vot.

Aquestes 68 persones són els 57 membres del Consell Polític, que representen a les organitzacions territorials de la CUP, més els 11 portaveus de les formacions agrupades sota el paraigua de Crida Constituent amb les que va concórrer a les eleccions del 27S.

A aquesta reunió del Consell Polític de la CUP hi han assistit, també, amb veu però sense vot, els 10 diputats al Parlament i els 15 membres del secretariat nacional, pel que, en total, són 93 persones les que finalment han debatut sobre si aquesta formació independentista de l'esquerra antisistema acceptava l'acord negociat amb Junts pel Sí (JxSí) en els tres últims mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia