Política

Dos milers de persones es concentren per exigir un acord

L'ANC en convoca més de mil a la catedral de Barcelona i centenars a Girona, Reus i Cambrils per demanar un pacte

Joves de la CUP i ERC insten el president en funcions a fer un pas al costat

Més de mil persones es van concentrar ahir al vespre
a la plaça de la Catedral
de Barcelona per exigir un acord entre Junts pel Sí i
la CUP que permeti una investidura in extremis responent a la crida de l'assemblea territorial del Barcelonès de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), a la mateixa hora del vespre que tenien lloc altres concentracions de la mateixa entitat: a la plaça del Vi de Girona, a la plaça de Prim de Reus i davant de l'ajuntament de Cambrils.

Paral·lelament, un centenar de joves de la CUP, però també alguns de les Joventuts d'ERC (JERC), demanaven a Mas que fes un pas al costat. La coordinadora de l'assemblea territorial de l'ANC al Barcelonès, Assumpta Vilajosana, va llegir un manifest en què va exigir “generositat”, que es deixin enrere els retrets entre forces independentistes i que es faci possible un acord que permeti formar govern a l'empara de la majoria absoluta de 72 diputats assolida el 27-S.

L'ambient, les crides i les pancartes defugien
fer retrets a ningú i pretenien mantenir viu l'esforç d'unitat que sembla ja esberlat entre CDC, ERC i la CUP. Hi havia pancartes que feien l'ullet a la CUP com ara “Governem-nos junts” i d'altres, la majoria, instaven els uns i els altres a fer possible un acord: “Exigim acord entre JxSí i la CUP”, “Els necessitem tots 72”, “Estem emprenyats. Volem acord”, “1.966.508 vots. Exigim acord”, “Som sobirans”, “Volem acord. No eleccions”...

Entre crits de “Volem acord”, “Independència”, “Som 72”, “Tots 72” i “Encara hi som a temps”, el manifest llegit per Vilajosana reivindica el 27-S com una “expressió clara de les urnes per avançar cap a la sobirania nacional”, i iniciar la secessió d'Espanya, el procés constituent i, finalment, un referèndum per a la constitució d'un nou estat.

L'ANC valora l'“esforç negociador” de les forces independentistes i els demana responsabilitat política i democràtica amb el país i amb les persones que les han votat. Cal “generositat” i recuperar “la il·lusió col·lectiva” per permetre la constitució d'un govern que faci els passos necessaris per arribar a la independència.

En la convocatòria de les concentracions, l'ANC exigia “a totes les forces polítiques independentistes un esforç per assolir un acord que permeti investir un president/a, formar govern i iniciar el procés constituent per construir la república catalana”. Era una crida que deixava oberta la possibilitat que Mas no fos finalment el candidat a la presidència i que hi hagués un candidat alternatiu de consens. La vicepresidenta i consellera de Benestar en funcions, Neus Munté (CDC), o el president d'ERC, Oriol Junqueras, serien investits per la CUP, que ha tancat la porta a Mas.

Al mateix temps, un centenar de manifestants de la CUP, sobretot joves, mobilitzats a través de les xarxes socials, es concentraven a la plaça de Sant Jaume sense fer parlaments i amb alguna pancarta com ara “Independència per canviar-ho tot”. Abans de les vuit, es dirigien a la plaça de la Catedral per afegir-se a la concentració de l'ANC amb crits de “Mas, deixa pas”, “Independència” i “Ni Espanya ni França: Països Catalans”. Una de les converses mostra les diferències i els retrets entre els partidaris de CDC, ERC i la CUP. Davant la pancarta “Cal un pas enrere per seguir endavant” de les JERC de l'Eixample de Barcelona, una parella d'uns cinquanta anys els va retreure: “Nois, no anem bé. Dubto que sigueu d'ERC, perquè ERC no diu això. Mentre siguem Junts pel Sí, hem d'anar junts. Si decidim que Mas se'n vagi de vacances, ho fem junts, però mentre es negocia, no aneu bé.” “Som aquí perquè no volem eleccions”, va respondre un jove. “És que som del CNI. Tots som del CNI menys Mas”, afegia irònicament un altre. “Volem que els 72 diputats compleixin amb el mandat del 27-S i exhaureixin les possibilitats d'acord. És la seva responsabilitat”, defensava la coordinadora de l'ANC de Reus, Arantxa Ros, en una concentració de 300 persones al Baix Camp. Ros avisava de la incertesa de convocar unes noves eleccions al març, ja que podrien suposar un entrebanc per al procés sobiranista, segons informava Enrique Canovaca, de Reus Digital.

LES FRASES

Per responsabilitat política i democràtica, pel país i pels votants, volem un acord per fer govern
Assumpta Vilajosana
anc del barcelonès
Volem que els 72 diputats compleixin amb el mandat del 27-S. És la seva responsabilitat
Arantxa Ros
anc de reus
Diputats, teniu un mandat. Volem acord, volem govern. La voluntat popular no són noves eleccions
Marta de Puig
anc de girona

Serà responsabilitat dels polítics

Jordi Nadal

Cinc-centes persones van respondre a la crida de l'ANC de Girona, a la plaça del Vi. La coordinadora territorial, Marta de Puig, va llegir un manifest per recordar a JxSí i a la CUP que dos milions de persones els havien fet confiança per fer realitat la creació de la república catalana: “Diputats, teniu un mandat democràtic. Volem acord, volem govern. Som sobirans”, va proclamar enmig de crits d'independència. De Puig va avisar que anar a unes noves eleccions “no és la voluntat popular” i va recordar que la ciutadania ja va dir què volia el 27-S. Si bé la manifestació es va fer sense retrets, l'exigència als polítics va ser ferma i quedava clara en una pancarta: “Acord sí o sí. Vosaltres en sereu els responsables.” Hi havia regidors i alcaldes com ara Lluc Salellas (regidor de la CUP a Girona), Maria Mercè Roca (regidora d'ERC a Girona), Dani Cornellà (alcalde de la CUP a Celrà), Ferran Burch (regidor d'Independents per Salt-CUP a Salt) i Núria Tió (regidora d'ERC a Salt), entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona