Política

La CUP admet “errors” però insisteix que no perd escons

Dos diputats entraran a col·laborar amb JxSí, i com a mínim dos més seran rellevats

El grup defensa que és un pacte “excepcional”, que es veu com un “bàlsam” per “suturar ferides internes”

La CUP també ha hagut de fer cessions per arribar a l'acord que facilitarà que el procés independentista tiri endavant. En el document signat per les dues parts, el grup es compromet a no votar “en cap cas” amb els contraris al procés per mantenir l'estabilitat parlamentària; a incorporar dos diputats de manera estable a la “dinàmica” de Junts pel Sí perquè participin en els debats i “actuïn conjuntament” en les preses de posició, de manera que es doni compliment al primer punt (amb la qual cosa passa a garantir-se una majoria mínima de 64 diputats, que supera així els 63 de la resta de l'oposició), i a investir el candidat “que l'actual president proposi” en primera votació, és a dir, Carles Puigdemont, ja sigui amb sis o amb deu vots a favor, tal com hauran de decidir en el consell polític i el grup d'acció parlamentària que han convocat per a aquest matí a la seva seu.

En el text, a més, l'esquerra alternativa admet per escrit “errors” per la “bel·ligerància” mostrada amb Junts pel Sí durant les negociacions, i assumeix que això “pot haver posat en risc l'embranzida i el vot majoritari de la població”, a més d'haver “desgastat les dues parts i la base social i popular de l'independentisme”. Per visualitzar l'autocrítica, i en correspondència el “pas al costat” que ha fet Mas acceptant la seva part de responsabilitat, els cupaires també es comprometen a “renovar, tant com sigui necessari”, el grup parlamentari, amb relleus que es faran “immediatament després” del ple d'investidura d'avui.

Poc després de fer-se públic el document es concretava que en principi serien dues les persones que plegarien, que segons puntualitzava la diputada Eulàlia Reguant, en una compareixença posterior a la de Mas junt amb els diputats Julià de Jòdar, Josep Manel Busqueta, Sergi Saladié i Albert Botran, s'han d'acabar de decidir aquest matí, si bé en cap cas es triaran “per motius ideològics”, perquè “tot el grup” dóna suport a l'acord. La CUP aclaria en una nota que “en cap cas es posa en dubte” la tasca dels deu diputats, i avançava que els dos que dimiteixin continuaran treballant, tot i que ja sense acta, “amb les mateixes responsabilitats polítiques i organitzatives dins el grup parlamentari”. A més, insistia que el seu grup continuarà sent de deu diputats “amb veu pròpia”, i justificava que la incorporació de dos d'ells, els noms dels quals encara no estan decidits tampoc, “als espais de deliberació de Junts pel Sí” serà “per millorar la coordinació i garantir el compliment dels acords” pel que fa al full de ruta, el procés constituent i el pla de xoc. “En cap cas la CUP deixa de tenir diputats”, insistia Reguant, que defensava el que és un “acord excepcional” per avançar cap a la independència.

Altres fonts internes consultades admetien que l'acord és un “bàlsam” per a una CUP literalment partida per la meitat, ja que això “sutura les ferides internes” dels últims dies, i compleix “al 100%” el mandat de l'assemblea, ja que s'obre la legislatura independentista, i sense Mas al capdavant.

Només a favor pel procés

Reguant, que recordava a Puigdemont que els “trobarà” en tot el que faci referència al procés constituent i de ruptura democràtica, interpretava també que el compromís de no votar mai amb l'oposició al procés es limita als afers relacionats amb la ruptura i el procés constituent. La diputada insistia també que ningú interpreti la decisió de la CUP com una “renúncia” a la seva identitat política i de “vigilant” dels avenços socials. “Si algú pensa que avui abandonem aquesta lluita és que no ens coneix”, desafiava Reguant, que recordava que el gran adversari continua sent a Madrid, on dos terços del Congrés estan contra el procés.

LES FRASES

Acceptem que en aquests tres mesos s'han alentit passos o esmerçàvem esforços innecessaris en coses que no pertocaven
En algun moment hem anat més lents del que s'esperava i hem exigit coses per a altres inassumibles
Eulàlia Reguant
diputada de la cup

Baños encara no ha plegat, i s'ofereix ara a quedar-se

Antonio Baños es quedaria com a diputat de la CUP si li demanés el partit, segons va explicar ahir al vespre al digital El Món. Qui va ser número 1 a Barcelona en les eleccions del 27-S va anunciar dilluns que plegava per veure's incapaç de defensar l'acord del consell polític la vigília de no acceptar l'entesa amb Junts pel Sí, però encara no ha presentat la renúncia oficial al Parlament, tot i que dijous no va anar al ple per nomenar senadors. Baños, doncs, sí que anirà avui a votar el nou president i es posa a disposició de la CUP per al que cregui que ha de fer ara. Ell mateix va recordar ahir, de fet, que ja es va oferir a ser un dels dos diputats que calien per investir Mas, i podria ser un dels que la CUP cedís a JxSí.

Altres fonts internes consultades ahir, però, van indicar que les dimissions promeses per la CUP seran les dues que ja s'havien fet públiques: la del mateix Baños i la del número 1 a Lleida, Ramon Usall, aquest per raons personals. Les mateixes fonts, a més, van assegurar que plegarà un tercer diputat, segons es decidirà també avui. Els relleus serien, a Barcelona, Mireia Bonvehí i, si la tercera dimissió fos també d'aquí, l'històric Joan Garriga. A Lleida no és tan clar, ja que ni el 2 ni el 3, Mireia Boya i Josep A. Vilalta, s'han mostrat disposats fins ara a assumir l'escó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

Feijóo anuncia més manifestacions contra l’amnistia després del 12-M

barcelona
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona
ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona
Estats Units

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes