Política

Patxi López és elegit president del Congrés en segona volta

L'exlehendakari basc no aconsegueix la majoria a la primera votació per l'abstenció anunciada del PP

Els populars es queden dues vicepresidències i una secretaria, que ocuparà Alícia Sánchez-Camacho

El socialista Patxi López ha estat elegit president del Congrés en la segon volta de la votació que s'ha fet aquest matí a la Cambra espanyola. L'exlehendakari basc ha necessitat dues votacions al no aconseguir la majoria absoluta en la primera volta (176 diputats) per l'abstenció del PP, que no ha presentat cap candidat alternatiu. Les Corts espanyoles celebren aquest dimecres la constitució de les dues cambres de l'XI lesgislatura.

El sistema de votació del president del Congrés –amb papereta i en urna- és a dos voltes, sempre que en la primera votació cap candidat obtingui majoria absoluta. En la segona votació n'hi ha prou amb ser el candidat més votat per proclamar-se president de la Cambra.

López ha estat el candidat més votat en les dues voltes, amb 130 vots favorables i 149 en blanc, i, per tant, s'ha proclamat president després que el recompte de la segona votació ha constatat que no hi havia canvis. Carolina Bescansa, candidata de Podem i única rival de López, n'ha obtingut 71.

Tot i que el vot és secret, tot fa pensar que Lóppez ha rebut el suport dels parlamentaris de PSOE i Ciutadans, Bescansa els de Podem i Unidad Popular-IU i la resta, inclòs el PP, han votat en blanc.

López tenia assegurada l'elecció gràcies a un pacte a tres bandes entre PP, PSOE i C's, pel qual la primera força s'abstindria i les altres dues li donarien suport. En virtut d'aquest acord, el PP tindrà tres càrrecs a la Mesa: dos vicepresidents i un secretari; el PSOE, dos: el president i un vicepresident, i Ciutadans n'ocuparà dos més. Podem ostentarà els altres dos (un per a En Comú Podem) .

Els socialistes disposen d'aquesta manera de la presidència i, amb ella, la capacitat de dirigir el calendari de la cambra baixa. A canvi, el PP és la formació amb més representants té a l'òrgan, fet que li obre les portes a assolir una majoria absoluta sempre que es posi d'acord amb Ciutadans, que en té dos representants.

D'acord a aquest repartiment, el socialistes disposa també de la vicepresidència segona per a Micaela Navarro. El PP hi situa com a vicepresidenta primera a Célia Villalobos i tercera a Rosa Romero, i com a secretària primera a Alícia Sánchez-Camacho. Ciutadans disposa de dues secretaries, la tercera i quarta, per a Ignacio Prendes i Patricia Reyes.

Podem, que no s'ha sumat a l'acord, ha aconseguit amb els seus únics vots la vicepresidència quarta per a Gloria Elizo i la secretaria quarta per a Marcelo Expósito, d'En Comú Podem.

La formació liderada per Pablo Iglesias va denunciar l'entesa entre “els tres del búnquer”. De fons, la negativa del PP i del PSOE a permetre que les seves confluències a Catalunya, País Valencià i Galícia disposin de grup propi al Congrés, fet que Podem havia situat com a condició per a qualsevol acord.

Grup propi per a ERC i DL

Tot i que ERC i DL no formen part del gran acord per al repartiment de la mesa, on no hi tenen representació, fonts del PP i del PSOE donen per fet que les dues formacions podran disposar de grups parlamentaris propis aquesta legislatura, malgrat que tots dos van obtenir menys del 15% dels vots que exigeix el Reglament a la demarcació de Barcelona. Hi ha precedents que apunten que pot ser així, però la qüestió quedaria a criteri de la mesa. Per evitar sorpreses, les dues formacions han explorat durant els últims dies formules alternatives que els garantirien els grups.

Arrenca una legislatura incerta

La sessió ha començat passades les deu del matí amb la creació de la mesa d'edat, composada per les diputades electes María Teresa de Lara (PP), Maria Such (PSOE) i Nagua Alba (Podem). De Lara, com a diputada de major edat, presideix de manera interina el Congrés. Such i Alba, les dues més joves, actuen com a secretàries en aquesta primera sessió, en la que s'elegeix la mesa i els 350 diputats electes juren o prometen el seu càrrec.

La jornada ha viscut moments curiosos, alguns provocats pel fet que els diputats encara no tenen lloc assignat dins de l'Hemicicle. Albert Rivera s'ha afanyat a ocupar l'escó que la passada legislatura corresponia a Josep Antoni Duran i Lleida. De la seva banda, alguns diputats d'ERC, com el portaveu, Joan Tardà no trobaven lloc per seure, fet que ha retardat l'inici de la sessió. Altres imatges curioses de la sessió les han estat la de la diputada de Podem Carolina Bescansa amb el seu nadó a l'Hemicicle –tot i que el Congrés disposa de llar d'infants-, o alguns diputats de CDC asseguts a l'última fila de la cambra.

De la seva banda, els diputats d'Equo Juantxo López de Uralde, Rosa Martínez i Jorge Luis Bail –pertanyents al grup parlamentari de Podem- i Pedro Arrojo, diputat de Podem per Saragossa, han arribat en bicicleta aquest dimecres a la seva primera cita al Congrés dels Diputats per demostrar el seu compromís amb el medi ambient. L'exdirigent i cofundador de Podem, Juan Carlos Monedero, que ha acudit al Congrés en qualitat de visitant, també ha intentat entrar la seva bicicleta al pati de la Cambra, però els policies li ho han impedit.

La cambra baixa comença l'XI legislatura sense un horitzó clar i 218 diputats nous que no han trepitjat mai l'Hemicicle. No hi ha data encara per al ple d'investidura d'un president i hi ha la incògnita sobre la forma en què es crearan les comissions, que segons el Reglament han de tenir un nom igual als d'uns ministeris que encara no s'han definit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

El ministre principal escocès vol mantenir-se en el poder tot i trencar la coalició

barcelona
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona