Política

L'entrada d'ERC i IpS al govern de la Diputació de Girona, al febrer

Es reprenen les converses per fer un ampli executiu sobiranista a la institució i la intenció és presentar-lo al ple del mes que ve

Totes les parts es mostren optimistes a tancar l'acord

Un cop el nou govern de la Generalitat que ha d'iniciar la transició nacional ja és una realitat, a la Diputació de Girona es reprenen les converses per formar un nou executiu sobiranista ampli. El president de la institució, Pere Vila (CDC), va transmetre ahir als dos grups que es van mostrar a la tardor disposats a formar part del nou executiu, ERC i Independents per la Selva (IpS), la voluntat de tornar-se a asseure a parlar per tancar l'acord d'aquí a poques setmanes. La intenció és poder-ho presentar en el ple del mes de febrer. I les sensacions de totes les parts són que, tot i que encara falten molts serrells per tancar –bàsicament les atribucions de cadascú–, és més que probable que tot arribi a bon fi.

Vila es va mostrar ahir “molt optimista” amb les possibilitats que aquest nou govern sigui realitat al febrer: “Tenim quatre setmanes per perfilar-ho tot, però no veig que hi hagi d'haver cap problema.” Pel que fa a l'únic diputat que queda d'UDC –dels quatre inicials, n'hi ha dos que ara són de Demòcrates i un altre va dimitir i va ser substituït per un membre de CDC–, el president de la Diputació va dir que encara no han parlat, però va reiterar que només continuarà al govern si dóna suport al procés.

Des d'ERC, David Mascort –en les últimes declaracions com a portaveu del grup– també afirma que s'està “bastant a prop” d'un acord, que és “molt possible”, i creu que en les quatre setmanes que queden fins al 16 de febrer –els plens de la Diputació són el tercer dimarts de cada mes– hi ha temps “de sobres” de lligar-ho tot. També des d'IpS Gisela Saladich opina que s'aconseguirà l'acord. Destaca que ells tenen voluntat de col·laborar i que el diàleg amb Vila és “molt fàcil”.

LA XIFRA

22
diputats
dels 27 del ple seran en principi al nou govern, en espera del que faci el diputat d'UDC (llavors serien 23).

LA DATA

16.02.16
És el dia
en què en principi s'ha de fer el ple del febrer (tercer dimarts del mes), en què hi hauria nou govern.

Un pacte que es cou des de l'inici del mandat

Ja en el ple de presentació del cartipàs, el 15 de juliol passat, ERC es va oferir a entrar al govern de la Diputació de Girona per fer un executiu fort al servei del procés independentista català. En aquell moment, el president, Pere Vila, no li va respondre al ple i, quan va ser interpel·lat per la premsa, es va limitar a dir que de moment la seva aposta era per un govern de CiU –com s'havien presentat a les eleccions– però que era possible que a partir del 27-S tot canviés. Un cop fets els comicis catalans i vist que la victòria independentista va ser un fet, Vila va obrir a la tardor converses amb tots els grups de la institució per fer un govern sobiranista com més ampli millor. El PSC va rebutjar les converses. La CUP es va reunir amb Vila però va acabar rebutjant en assemblea entrar al govern. ERC i IpS van dir sí, però tot va quedar en suspens en espera que hi hagués acord a la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona