Política

La CE vol a la primavera un govern espanyol que retalli

Brussel·les s'impacienta i posa un ultimàtum de dos mesos per fer un ajustament de 8.500 milions més

“Volem que hi hagi govern ben aviat a l'Estat espanyol”, pressiona Moscovici

Ultimàtum de dos mesos a l'Estat espanyol perquè formi nou govern i retalli 8.500 milions d'euros més. La Comissió Europea s'impacienta per la incertesa política de la quarta economia de l'euro i pressiona, posant-li fins i tot data límit perquè tapi el forat de set dècimes del seu pressupost per aquest 2016. “A la primavera haurem d'afrontar el problema, i de manera seriosa, perquè l'economia espanyola ho està fent bé, pel que fa al creixement, però les finances públiques han de complir les nostres regles”, va advertir ahir l'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, socialista (com Pedro Sánchez) i francès (precisament, un dels països més incomplidors).

A Brussel·les se li acaba la paciència: el 12 d'octubre passat ja va avisar que l'Estat espanyol “corre el risc d'incomplir”, un cop més, el calendari de reducció del dèficit públic. Segons els càlculs de Moscovici, que Eurostat, l'oficina estadística europea, encara ha de reconfirmar, l'any passat els números vermells van ser del 4,5% (tres dècimes de desviació sobre el 4,2% exigit) i aquest any es mantindran encara en el 3,5% (set dècimes més de l'objectiu del 2,8%). En total, un punt de desviació! L'eurocomissari reconeix que Rajoy i De Guindos ja “no tenen la capacitat i legitimitat” de fer retallades extra o apujar impostos per compensar-ho. Però no pensa quedar-se de braços plegats mentre les negociacions per formar govern s'eternitzen.

“Volem que hi hagi govern ben aviat a l'Estat espanyol”, va exigir ahir, en una entrevista a Bloomberg des del Fòrum Econòmic de Davos. I aquest nou executiu s'haurà d'estrenar amb retallades, fins i tot si Sánchez n'és el president, tot i que sigui de la seva mateixa família política. Moscovici està “convençut que encara hi ha un forat” en el pressupost espanyol i que “caldrà prendre mesures addicionals”. “La meva feina com a eurocomissari és fer que es compleixin aquestes normes, tot i que sigui amb flexibilitat i intel·ligència”, va avisar. L'Estat espanyol té obert un procediment d'infracció per dèficit públic excessiu des del 27 d'abril del 2009 i només el 2014 va ser capaç de complir l'objectiu imposat per Brussel·les, que llavors era del 5,8%. Inicialment, Brussel·les volia que Rajoy refés el pressupost abans de dissoldre les Corts, però ha hagut d'assumir que s'haurà d'esperar a la formació d'un nou executiu.

LA FRASE

Les finances públiques espanyoles han de complir les nostres regles
Pierre Moscovici
eurocomissari d'afers econòmics i monetaris

ERC demana a la UE que compti amb Catalunya

L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras va demanar ahir a la nova presidència de torn holandesa que compti “sense cap reticència” amb Catalunya per assolir “nous pactes de diàleg i coexistència” a la UE. “Les encara nacions sense estat” (també va citar Escòcia) poden “aportar proximitat, entusiasme i eficiència” en un moment d'escepticisme, va assegurar. “La nostra incapacitat per respondre als nous reptes amb noves maneres institucionals, polítiques i culturals és probablement la nostra major debilitat”, va advertir el republicà al primer ministre holandès, Mark Rutte, en un debat al ple del Parlament Europeu a Estrasburg sobre les prioritats del primer semestre del 2016.

Terricabras va reclamar a Rutte “abandonar i no tornar a caure” en les formes “rígides i velles” del passat i apostar per una UE que no sigui “aparentment innovadora”, sinó que estigui realment “innovada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona