Política

Primer obstacle, salvat

pacte

Junts pel Sí i la CUP arriben a un acord per retornar en tres anys la paga del 2012 als funcionaris

La resta de grups s'hi afegeixen després del vistiplau dels sindicats

El calendari serà fixat per la mesa de la funció pública

“Un acord global per a una situació excepcional.” Així qualificava el diputat de Junts pel Sí, Sergi Sabrià, la unanimitat de tots els grups parlamentaris perquè el govern retorni la paga extra del 2012 als treballadors públics. Ho farà d'acord amb un calendari que, tot i que s'haurà d'acabar de concretar en la mesa general de la Funció Pública, estableix com a terminis el 2016 i el 2017 i fixa com a topall el primer trimestre de l'any 2018.

D'aquesta manera, Junts pel Sí i la CUP van evitar ahir visualitzar a la cambra catalana noves discrepàncies que podien fer trontollar el pacte d'estabilitat parlamentària que totes dues formacions van signar el 9 de gener per investir Carles Puigdemont president de la Generalitat i donar inici a un nou mandat democràtic.

La proposta de resolució arribava al primer ple ordinari de la cambra catalana després d'haver estat registrada el mes de novembre per part de tots els grups parlamentaris, a excepció de Junts pel Sí. Encara no hi havia acord d'investidura i els partits recollien la crida que els sindicats els havien fet arribar davant la negativa del govern encapçalat per Artur Mas d'asseure's a negociar la recuperació de la paga en tractar-se d'un executiu en funcions.

La mesura implica una despesa de 435 milions d'euros, una xifra que Junts pel Sí advertia abans-d'ahir que no es podria desemborsar de forma immediata, per la qual cosa va optar per presentar una esmena que reclamava negociar els terminis. El punt, tanmateix, no va ser acceptat per la CUP, la qual cosa va encendre les alarmes en el si de la coalició de CDC i ERC, que veien perillar l'acord tant bon punt s'iniciava l'onzena legislatura.

Reunió amb els sindicats

Finalment, al migdia Junts pel Sí aconseguia desencallar la situació i s'afegia a la proposta després d'aconseguir fixar un calendari amb els sindicats. De fet, va ser la negociació que des de primera hora van portar a terme els diputats de JxSí Sergi Sabrià i Chakir El Homrani –aquest últim, afiliat a la UGT– amb delegats sindicats el que va permetre signar un principi d'acord que després va ser avalat pels grups parlamentaris. El vistiplau dels sindicats era el requisit que la CUP havia reclamat per votar a favor de l'esmena. Paral·lelament, Junts pel Sí aconseguia fer el pagament en uns terminis que “no desestabilitzaven les arques de la Generalitat”.

Però l'acord també ha permès a totes dues formacions apaivagar les primeres discrepàncies polítiques que, tot i que ja es preveu que seran inevitables al llarg de la legislatura, entortolligaven la relació política entre JxSí i la CUP molt abans que els seus responsables tinguessin temps de gestionar-la. La primera reunió dels de Puigdemont amb els dos diputats de l'esquerra independentista va tenir lloc tot just dimarts, un dia abans del ple, i durant poc menys d'una hora. Va ser la parlamentària Gabriela Serra qui va assistir a la reunió, a la qual també s'hi afegirà el diputat cupaire Benet Salellas. Va ser aquest últim qui ahir defensava la proposta conjuntament amb Sabrià (ERC).

Estabilitat “fràgil”

La resolució aprovada també demana al govern que convoqui de manera urgent la mesa de la funció pública per tal de negociar la recuperació de tots els dies de permís i vacances el 2016 i un calendari de pagament de les pagues extres eliminades el 2013 i el 2014. Malgrat que el punt va ser aprovat per unanimitat, els grups de l'oposició van carregar contra el grup que dóna suport al govern per haver trigat tant en aprovar la mesura i haver negociat in extremis.” Han pogut salvar els mobles de la seva fràgil estabilitat”, els recriminava el diputat de Sí que es Pot, Marc Vidal, que, com la resta de portaveus del PSC, C'S i el PP, també expressava escepticisme vers el compliment de la proposta per part del govern de Puigdemont, a qui fan “hereu” de les mateixes polítiques de Mas.

Sabrià, per la seva banda, expressava la seva satisfacció per un acord “realista” que permet mantenir els comptes públics “en equilibri”. La unanimitat de tots els grups va ser força celebrada pel diputat, i més quan es tracta del primer acord amb “un important tret social”. Per part de la CUP, Salellas acusava populars i socialistes d'actuar i expressar-se de forma “hipòcrita”, ja que les retallades són conseqüència de l'aplicació de l'article 135 de la Constitució que va ser pactat pels dos partits a petició de la Unió Europea per prioritzar el retorn del deute als mercats en comptes de prioritzar les despeses en serveis socials. “Ara no vingueu a erigir-vos en defensors dels treballadors públics”, els va recriminar.

Si la proposta s'hagués aprovat com estava, era impossible complir-la
Sergi Sabrià
Diputat de JxSí
[A JxSí] Fins que no s'han vist amb l'aigua al coll no han aprovat la mesura
Alícia Romero
diputada del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona