Política

Alcalde al dotzè dia

Ballesta esdevindrà avui batlle de Girona després de quasi dues setmanes d'incertesa

Els 10 regidors de CiU hi votaran a favor i no es preveu que rebi més suports

La ciutat de Girona tindrà a partir d'aquesta tarda un nou alcalde, en la figura d'Albert Ballesta. A les 4 de la tarda està previst que comenci el ple per investir el nou batlle de la ciutat. Tots els grups de l'oposició (ERC, la CUP, el PSC, C's i el PP) van deixar ahir clar que no votarien a favor del candidat de CiU, tot i que la majoria havien de decidir encara si votarien el seu propi candidat o s'abstindrien. L'excepció és la regidora del PP, Concepció Veray que va anunciar que en el ple d'avui –que serà retransmès en directe per Televisió de Girona– es votarà a si mateixa: “Per deixar palès que votem no al senyor Ballesta. Sobretot per les formes amb què s'està portant aquest tema i pel fet que a dia d'avui [ahir per al lector] el senyor Ballesta no és ni tan sols regidor.”

Ballesta serà proclamat alcalde després d'un recargolat procés que ha exhaurit els terminis legals: deu dies hàbils des de la renúncia de l'anterior alcalde. En total, però, amb el cap de setmana han estat dotze dies naturals els que han fet falta per concretar els acords necessaris per garantir la investidura.

Tot i que des de CDC s'ha afirmat que Ballesta era el candidat del partit, a ningú se li escapa que la promoció del fins ara director dels serveis territorials d'Interior a Girona ha estat impulsada pel mateix alcalde sortint i nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

La designació de qui havia de ser el candidat de CiU a càrrec del president no va ser només una proposta vague. Va estar acompanyada de la presència de Puigdemont en diverses reunions a Girona a hores intempestives –a causa, sembla ser, de l'atapeïda agenda presidencial– per aplanar el camí fins al despatx principal de la casa consistorial al seu candidat. En aquestes reunions, però, asseguren diversos dels presents, no se'ls va informar del nom del candidat que proposaria el partit a l'alcaldia, sinó que se'ls va demanar que fessin confiança al president en la designació.

Disset renúncies

A fi que el número 19 de la llista –posició que ocupava Ballesta– pugui optar a l'alcaldia han fet falta disset renúncies. Nou, dels regidors del govern, que han hagut –o han volgut, segons la direcció de CiU– de renunciar a ser alcalde perquè pugui ser-ho el candidat triat. Les altres vuit renúncies han estat les dels membres de la candidatura que eren a la llista al davant de Ballesta i que tenien prioritat a l'hora d'obtenir la credencial de regidor –sense la qual no es pot ser alcalde, perquè el batlle ha de ser un dels integrants del plenari–. Aquestes disset renúncies són les que han endarrerit més el procés, i les que han provocat negociacions entre partits –fins dimarts, Demòcrates volia que fos alcaldessa la número dos de la llista, Isabel Muradàs– i entre els mateixos regidors de CDC al ple de Girona. Tanmateix, al final, després de les negociacions i els pactes –alguns més a gust que d'altres–, tots van acceptar el que Puigdemont i el partit els demanaven –i a alguns, expliquen ells mateixos, emparats per la discreció de les converses privades, se'ls imposava– i van fer pinya, dimecres, al voltant del candidat Ballesta.

Veray denuncia la indefinició del futur govern gironí

La regidora del PP va preferir esperar fins ahir a fer les valoracions sobre Ballesta, un cop el seu partit l'hagués presentat i ell hagués pogut explicar-se. Veray va qualificar d' “irresponsabilitat” que el grup de govern, amb Ballesta al capdavant, encara no hagi concretat si hi haurà canvis en les regidories. Segons la popular: “Han de ser-hi, perquè l'alcaldia de Girona estava feta a mida del senyor Puigdemont, i el senyor Ballesta té un perfil que no hi té res a veure.” En aquest sentit, considera els canvis “inevitables”, sobretot en les àrees de Cultura i Turisme, que fins ara han penjat d'alcaldia. Per altra banda, Veray va contradir les afirmacions del responsable d'organització de CDC, Joan Bagué, que va dir que amb l'elecció de Ballesta s'havien posat els interessos de la ciutat al davant dels interessos dels partits: “Demanaria a CiU que no tracti de ximples els ciutadans explicant una cosa en què la realitat és la contrària del que estan dient.” L'argument de la regidora és que si, com va dir Bagué, no es posa d'alcalde cap dels regidors actuals perquè tots estiguin en el mateix punt de partida per aspirar a l'alcaldia el 2019 “és evident que la decisió de posar-hi el senyor Ballesta s'ha pres només en paràmetres de partit i en cap moment pensant en la ciutat”. La regidora considera, a més, que el govern de Girona surt debilitat del procés. Va assegurar que ella mateixa ha pogut veure “baralles” entre els regidors del govern per ser nominats alcalde, i conclou que el fet que el president hagi preferit un candidat que no és regidor demostra que no hi confia.

La llei preveu que hi hagi una sola votació per investir el nou batlle

J. Nadal

Una de les qüestions que més han complicat la comprensió del procés d'investidura d'Albert Ballesta com a nou alcalde de la ciutat ha estat la necessitat que hi hagi una renúncia explícita a ser alcalde dels regidors actuals del grup municipal de CiU. L'explicació la trobem a l'article 196 de la llei orgànica del règim electoral general (Loreg). En aquest article s'assenyala que serà escollit alcalde el candidat que en la votació obtingui majoria absoluta (en el cas de Girona, un mínim de 13 vots perquè hi ha 25 regidors). És improbable que aquest cas es doni en el ple d'avui pel que fa a Ballesta, ja que es preveu que el votaran només els 10 regidors de CiU. En cas que a la votació no hi hagi majoria absoluta, la llei diu que es proclamarà alcalde de manera automàtica el regidor que encapçalava la llista amb més vots en les últimes eleccions municipals.

Per aquesta raó, doncs, com que tots els regidors de CiU situats al davant de Ballesta han renunciat per escrit a ser alcalde, el càrrec recaurà en ell. Serà de manera automàtica i sense necessitat d'una segona votació.

Una possibilitat improbable

L'única manera que Ballesta podria perdre la investidura seria que tretze regidors –per tant, majoria absoluta– es posessin d'acord per votar –en la primera i única votació– a favor d'un mateix candidat alternatiu. De fet, aquest acord a diverses bandes va ser proposat dimecres per la portaveu del PSC, Sílvia Paneque. L'aritmètica, però, ho complica, perquè faria falta l'acord d'almenys quatre grups: el PSC (4 regidors), ERC-MES (4 regidors), la CUP (4 regidors) i els dos regidors de C's o la regidora del PP. La portaveu d'ERC-MES no ho va descartar en primera instància, i va dir que ho estudiarien, però sí que ho va descartar de seguida la CUP. I tampoc el PP entra en aquest joc.

Així doncs, segons totes les previsions, Ballesta serà proclamat aquesta tarda alcalde com a primer regidor en situació de ser-ho de la força més votada en les eleccions del maig de l'any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona
guerra a europa

La UE acorda destinar a Ucraïna els beneficis dels actius russos

barcelona
guerra a europa

Rússia llança un nou atac massiu contra el sistema energètic ucraïnès

barcelona
Política

Mor Kim Ki Nam, el mestre de la propaganda de Corea del Nord

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES