Política

Junqueras avança que el nou pressupost serà injust

El conseller buscarà “el màxim consens possible” per als comptes, tot i indicar que no agradaran ni a CSQP ni a la CUP

Reitera la crítica “a les regles de joc que Espanya imposa a la Generalitat”

El vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, va avançar ahir que els nous pressupostos que presentarà el govern seran uns comptes “injustos, difícils i complicadíssims que quedaran molt lluny del que els ciutadans de Catalunya necessiten”. El conseller, tot i recordar que l'executiu català no recapta els impostos i que és el govern espanyol qui decideix el comptes de la Generalitat, va assegurar que s'intentaran ampliar les partides d'educació, salut i benestar i va afirmar que buscarà el màxim consens possible” per tirar-los endavant.

“Quedarem a anys llum en tots aquests àmbits, perquè és evident que la nostra societat genera els recursos però el nostre govern i el nostre Parlament no els tenen”, va afirmar Junqueras, avisant que els comptes “no agradaran” ni a la CUP ni a Catalunya Sí que es Pot. Segons el número dos del govern, no es podran presentar uns bons pressupostos “fins que no puguem gestionar els nostres propis recursos”, ja que “el marge” per augmentar la recaptació és “molt limitat”. El vicepresident del govern també va denunciar les “regles de joc injustes que imposa Espanya” a la Generalitat i va lamentar que el govern no tingui competències per augmentar la recaptació de l'impost de dipòsits bancaris, fet que suposa, segons el conseller, deixar d'ingressar “uns 500 milions d'euros”. Junqueras, però, sí que va avançar que l'executiu català portarà a la cambra una llei que permeti augmentar la recaptació fiscal vinculada al control de sectors que “perjudiquen el medi ambient o afavoreixen el canvi climàtic”.

Les queixes de Junqueras van provocar la rèplica del president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, qui va reclamar al conseller que “deixi de plorar i lamentar-se i es posi a treballar, a fer reformes i a aplicar mesures econòmiques”. Tot i criticar durament el govern, Albiol no va tancar la porta a “poder negociar algunes parts dels comptes”.

LA FRASE

La nostra societat genera els recursos, però el nostre govern i el nostre Parlament no els tenen
Oriol Junqueras
Vicepresident i conseller d'economia

La renda mínima deixarà de dependre dels comptes

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va anunciar ahir el compromís del govern de fer de la renda mínima d'inserció (RMI) “un dret subjectiu” que no vagi condicionat als comptes de la Generalitat. D'aquesta manera, Bassa va anunciar que s'aixecaran les restriccions que es van aplicar el 2011. “El nostre compromís és que la RMI sigui efectiva, hi hagi el pressupost que hi hagi”, va afirmar Bassa, alertant, però, que només es podrà realitzar si s'aproven els comptes d'enguany. En una entrevista a TV3, la consellera també va assegurar que “treballaran perquè no hi hagi absolutament cap desnonament” i va animar els ajuntaments a aplicar la llei que permet expropiar els pisos buits dels bancs “que tinguin pisos buits durant tres anys”. Bassa també va detallar que la manera principal de passar dels 14.000 desnonaments que hi va haver l'any passat a Catalunya a zero desnonaments passa per fer que els tràmits administratius “siguin més àgils i més eficaços” per poder intervenir immediatament en el moment que hi hagi un acord de desnonament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia