Política

Casals i Serra, al capdavant de la comissió del procés constituent

Els consells de federació entren en el debat intern i el consell nacional començarà a fixar les bases del procés

La direcció s'adapta al nou escenari

Junts pel Sí i la CUP van acordar ahir en una reunió que Muriel Casals i Gabriela Serra estiguin al capdavant de la comissió d'estudi del procés constituent. L'expresidenta d'Òmnium en serà la presidenta i la diputada de la CUP –que és un dels dos dirigents de la CUP que treballaran en
coordinació amb JxSí en compliment de l'acord d'estabilitat– en serà la vicepresidenta. Fonts coneixedores de les negociacions van confirmar a aquest diari l'acord que la junta de portaveus hauria de formalitzar avui. La cambra, de fet, aprovarà la presidència de la comissió d'estudi i de la resta de comissions legislatives, després que en el darrer ple del Parlament se n'acordés la constitució.

En la trobada d'ahir, JxSí i la CUP no només van abordar el desenvolupament de la comissió d'estudi que integra Catalunya Sí que es Pot en la definició del procés constituent. Dins de les converses hi havia la tramitació de les tres lleis que deriven de la declaració de ruptura del 9-N, amb què les dues formacions intenten evitar un possible vet del govern espanyol i del Tribunal Constitucional, amb més prudència encara després de l'anunci de La Moncloa de recórrer a l'alt tribunal contra la constitució de la comissió. JxSí també pretén, a més, negociar l'aprovació del pressupost amb la CUP, per garantir l'aplicació del pla de xoc en paral·lel a la implementació del full de ruta per a la constitució de l'estat català.

Amb Casals, la coalició independentista dóna relleu polític a un dels seus independents amb més pes després de Carme Forcadell i Raül Romeva, un moviment que es produeix després del nomenament dels membres del consell executiu i del sottogoverno durant les darreres setmanes.

CDC greixa la maquinària interna per a la refundació

CDC enfila internament la refundació amb Artur Mas al capdavant. El partit començarà a establir les bases del procés congressual en el consell nacional del 6 de febrer i els consells de federació aborden ja quin hauria de ser el nou model del partit. La direcció de la formació també es reorganitzava després del “pas al costat” que va fer Josep Rull com a coordinador general i de l'assumpció de Mas del lideratge executiu sobre el procés precongressual que culminarà en el congrés del 3 al 5 de juny. Després que tant el president del partit com el coordinador de règim intern, Francesc Sànchez, hagin assumit les funcions del nou conseller de Territori i Sostenibilitat, el secretariat permanent va heretar formalment les funcions del comitè de direcció.

Aquest darrer òrgan, amb Rull al capdavant, va assumir de manera col·legiada les competències de la secretaria general del partit després que Oriol Pujol deixés definitivament el càrrec com a número dos del partit. La permanent torna a guanyar ara pes intern, amb Sànchez com a coordinador de la refundació que es debat i home fort de Mas al carrer Còrsega. L'expresident de la Generalitat, per la seva banda, treballa per ara des de la casa dels Canonges, segons fonts pròximes a Mas. El líder convergent està en espera de situar la seva oficina al Palau Robert, en dependències de la Generalitat, i no preveu mantenir un despatx operatiu al carrer Còrsega.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona