Política

El Suprem estima els vuit primers recursos pel cèntim sanitari

La patronal del transport Fenadismer assegura que l'Estat haurà de retornar tot el recaptat des del 2002

La Sala III del Tribunal Suprem (TS) ha donat la raó aquest dimarts als vuit primers recursos contenciós-administratius que reclamaven a l'Estat el retorn del cèntim sanitari. Aquestes reclamacions provenen de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 27 de febrer del 2014, que va declarar que la llei que autoritzava aquest impost era contrària a la normativa europea. La Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya (Fenadismer) ha assegurat que la decisió del TS obligarà l'Estat a retornar tots els diners recaptats des del 2002, any en què es va posar en marxa l'impost.

La sentència europea tenia caràcter retroactiu i els jutges de Luxemburg van acusar l'administració espanyola (també la catalana, que a partir del 2004 va aplicar el tram autonòmic de la taxa) de no haver actuat “de bona fe al mantenir aquest tribut durant més de deu anys”, ignorant els dictàmens anteriors que ja advertien de la seva il·legalitat.

En el moment que es va publicar la sentència es va calcular que la decisió podia obligar l'Estat a retornar 13.000 milions d'euros, tot i que bona part d'aquesta quantitat podria haver prescrit.

El novembre del 2015, arran del text europeu, el Tribunal Suprem va crear una secció especial amb sis funcionaris i una secretària judicial per resoldre els milers de recursos que es van generar. És aquesta secció específica la que ara ha resolt els primer vuit recursos, anomenats testimonis o preferents.

En principi el TS ha de seguir la mateixa pauta jurisdiccional amb els 4.000 recursos restants. La llei permet crear aquestes seccions específiques en el cas que hi hagi molts contenciosos-administratius idèntics.

La patronal Fenadismer, que agrupa 32.000 petites i mitjanes empreses de transport per carretera, ha recordat que el Tribunal de Justícia Europeu va establir a la sentència contrària a l'impost que no hi havia limitació temporal pel que feia a la seva aplicació.

En compliment d'aquella sentència l'Agència Tributària ha atès les reclamacions plantejades per devolució d'ingressos indeguts corresponents als últims quatre anys de vigència de l'impost, però no les que reclamaven per anys anteriors adduint que no hi havia responsabilitat patrimonial de l'Administració, que és la via establerta per la legislació per reclamar els períodes prescrits.

Ara, Fenadismer indica que el pronunciament del TS “dóna la raó als milers de reclamacions presentades per aquella via, fet que obligarà l'Estat a retornar tot el recaptat des de l'any 2002”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat