Política

Nou naufragi tràgic a Grècia mentre la UE amenaça d'expulsar-la de Schengen

Almenys 24 refugiats, inclosos deu menors, moren ofegats davant la costa de Samos

El govern grec denuncia que Brussel·les pretén “aïllar” Atenes

Desbordada i pressionada, Grècia va viure ahir una altra tragèdia al mar Egeu, que va costar la vida a almenys 24 refugiats que intentaven arribar amb barca des de Turquia fins a la zona Schengen. Entre les víctimes mortals hi ha com a mínim deu nens. El drama diari que presencia el país coincideix amb la màxima pressió que exerceix la Unió Europea perquè el govern d'Atenes millori el control de les seves fronteres. La Comissió Europea ha arribat a amenaçar Alexis Tsipras amb l'expulsió de l'espai de lliure circulació, seguint les conclusions d'una inspecció de funcionaris comunitaris que assenyala que les autoritats hel·lenes no realitzen una identificació i un registre eficients dels refugiats.

Però, més enllà dels controls d'arribada, la tragèdia té lloc al mar, abans que es pugui realitzar cap registre, de manera que la Unió Europea no pot atribuir-lo a cap mala gestió d'Atenes. És evident que la situació depassa les atribucions del govern grec: l'Organització Internacional per a les Migracions calcula que durant tot el mes de gener han arribat per mar a Grècia més de 45.000 immigrants, 30 vegades més del que es va registrar el gener de l'any passat.

L'executiu grec defensa que la comunitat internacional ha de negociar amb Turquia, ja que els traficants continuen operant i les barcasses surten diàriament des de la seva costa. Algunes veus reclamen que Grècia aculli més refugiats a canvi d'alleujar el seu deute. “És inacceptable. Grècia té dignitat. Hem de respectar les obligacions amb la UE, però no vendrem la nostra dignitat per alleujar el deute”, va rebutjar l'alcalde d'Atenes, Yorgos Kaminis.

Efectius del Frontex i de la guàrdia costanera grega han recuperat amb vida deu persones. Es calcula, segons el testimoni d'un supervivent que va arribar nedant fins a l'illa de Samos, que en l'embarcació sinistrada viatjaven entre 40 i 45 persones.

L'executiu es va comprometre a tenir llestos l'any passat cinc punts de registre, a les illes de Lesbos, Quios, Samos, Leros i Kos, però fins ara només està operatiu el de Lesbos. El ministre de Migració, Yanis Muzalas, sosté que aquests punts (hot spots) estaran llestos al febrer i “completament operatius al març”. El govern adverteix que les pressions per suspendre l'acord de Schengen miren d'“aïllar Grècia” i no són “constructives”. Atenes recorda que la gran majoria d'arribats són refugiats que necessiten protecció internacional i tenen dret a asil.

LA XIFRA

45.000
persones
es calcula que han arribat a Grècia durant el mes de gener, trenta vegades més que el mateix mes del 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes