Política

La CUP avisa que només dirà que sí a un pressupost social

La diputada Mireia Boya respon a Puigdemont que l'acord entre Junts pel Sí i la CUP també inclou el pla de xoc social

Com els cupaires, el PSC demana que es recuperi l'impost de successions

Un dels aspectes més comentats de l'entrevista d'El Punt Avui TV al president Puigdemont i a l'expresident Mas va ser la pressió que tots dos van posar sobre la CUP perquè aprovi el pressupost de l'executiu català. Si Puigdemont va dir que estava “segur” que la CUP seria lleial a allò que havia signat, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, li va respondre que només aprovarien un pressupost “de marcat caire social”. En una entrevista al 3/24, Boya va considerar “precipitat” assegurar el vot favorable a un pressupost que encara no han vist i va recordar al president que l'acord de governabilitat inclou “la ruptura amb l'Estat espanyol, el procés constituent i un pla de xoc social que s'ha de tirar endavant”. Per finançar aquest pla de xoc cal recuperar l'impost de successions? La CUP té clar que sí, cosa que s'augura que serà un motiu de desacord amb el govern: el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va descartar dies enrere modificar l'impost de successions. Fonts de la vicepresidència van reiterar ahir que aquest pressupost seria “el més social de la història”.

Un altre partit que reclama aquest impost és el PSC. La seva portaveu al Parlament, Eva Granados, va recalcar a aquest diari que aquesta és una de les seves condicions a Puigdemont. El PSC també reclama que el pla de xoc sigui superior als 270 milions que en principi JxSí preveu destinar-hi, revisar el capítol de beneficis fiscals i obrir el debat de la negociació amb l'Estat per a un nou model de finançament i un nou objectiu de dèficit. El primer partit de l'oposició, C's, dóna poca credibilitat a la xifra dels 270 milions, i el seu portaveu, Carlos Carrizosa, augura que “és molt difícil” que la CUP doni suport al pressupost. Sobre l'afirmació que Puigdemont va fer a El Punt Avui TV quan va criticar la falta de neutralitat del rei Felip VI en el procés sobiranista, Carrizosa va remarcar que “no es pot ser neutral davant l'incompliment de les lleis”.

LA FRASE

Sempre hem alertat que el pacte del pla de xoc [entre JxSí i la CUP] era pura estratègia i una farsa
Carlos Carrizosa
portaveu de c's al parlament

Una conversa amb un ampli ressò

L'entrevista d'El Punt Avui TV al president Puigdemont i a l'expresident Mas va tenir un ampli ressò als mitjans catalans i d'àmbit estatal. Les agències de notícies Efe, Europa Press, ACN i Atlas, juntament amb el diari El Mundo, les televisions TV3, Antena 3, La Sexta, TVE, Tele 5 i Cuatro, Catalunya Ràdio i RAC 1 es van adreçar a El Punt Avui TV per poder reproduir part de les imatges i declaracions de l'entrevista.

Algunes de les consideracions que van fer Puigdemont i Mas van ser recollides, ahir, per El País, El Mundo, Abc, La Vanguardia, El Periódico, El Món, El Nacional, Vilaweb, Ara, El Economista, El diario.es, El Norte de Castilla i Deia, entre d'altres. En l'àmbit estatal, una de les declaracions que més va cridar l'atenció de l'entrevista va ser la crítica del president Puigdemont al rei Felip VI perquè no manté una “neutralitat exquisida” amb el procés. TV3 va qualificar el format de l'entrevista –una conversa entre un president i un expresident– d'“inusual”. Fins i tot el recull de premsa, al web de La Moncloa, també destacava alguns dels titulars que havia deixat aquesta entrevista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia